Problemi zeničkih rudara sve veći

Nakon što su u petak počeli radnički neposluh zbog neisplaćenih plata i toplog obroka, a koji nisu isplaćeni zbog blokade računa Rudnika Zenica od strane Gradske uprave, Sindikat Rudnika se u nekoliko navrata obraćao Gradskoj upravi sa molbom da upriliče sastanak kako bi pokušali iznaći rješenje za trenutnu situaciju. Kako do sastanka nije došlo, predstavnici Sinadikata danas su ponovo poklušali ugovoriti sastanak u Gradskoj upravi, gdje su kako tvrde doživjeli određene neugodnosti.

Nakon što smo predali molbu na protokol tražili smo da nas neko primi da porazgovaramo, ali na kraju smo dobili odgovor da nas ne može niko primiti. Mi smo ostali tu još malo u nadi da će neko naići s kim bi popričali. Prolazili su vijećnici, molili smo ih, međutim, ni oni nam nisu mogli pomoći. U međuvremenu, pojavio se neki momak, ja ga ne znam, koji je onako mogu slobodno reći bezobrazno postupio prema nama. Nije nam se predstavio nego je odmah, ne pitajući ni ko smo, rekao hajde izađite napolje. Mi smo rekli da imamo problem gdje se on vulgarno obratio prema nama, nakon čega smo mi rekli da nećemo izaći. Potom je on pozvao policiju, koja je vrlo brzo došla. Nakon toga u meni je ono ljudski nešto proradilo, pozlilo mi je, hitna je došla po mene i odvezli su me. Moje su kolege, neću reći izbačene, ali tako dođe, izbačene iz tih prostorija”, kazao je Elvedin Avdić, predsjednik Sinadikata radnika RMU Zenica tokom obraćanja na današnjoj press konferenciji i dodao da više ni sam ne zna šta će se dalje dešavati.

U pokušaju da iznađu rješenje za ovu situaciju sutra sa početkom u 11 sati održat će se protesti, na kojima će se pojaviti rudari iz svih sedam rudnika, koji posluju u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH.  (N.Glibo)