Premijera predstave “Drama o Mirjani i ovima oko nje”

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica su počele probe za predstavu „Drama o
Mirjani i ovima oko nje“ prema tekstu Ivora Martinića, u režiji Nermina Hamzagića i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Premijerna izvedba predstave je zakazana za 27. april u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

O predstavi je napisala dramaturginja Asja Krsmanović: „Drama o Mirjani i onima
oko nje” je tekst o ženi koja ima samo kćer, godine, sjećanja i jedan stan koji mrzi. Barem tako ona kaže. Zapravo, jedino što Mirjana zapravo ima su oni oko nje. Otuđeni, uronjeni u vlastite egzistencijalne brige i emotivne drame, oni oko Mirjane čine Mirjanu. Ženu u četrdesetim koja sjedi u neudobnoj uredskoj stolici, puši, pije kafu, kupuje šefu kravatu i ulazi u neobavezne uredske avanture iz kojih izlazi još praznija nego što je ušla, jer shvata da nisu dovoljne da ispune prazninu koju osjeća. Mirjana je drama o nama. O propaloj srednjoj klasi.

O ženi čija slika u društvu blijedi proporcionalno sa rastom njenih godina, sve dok ne postane potpuno nevidljiva. O malom običnom životu u kojem nema velikih događaja, velikih misli ili rečenica, ali ima velikih osjećaja.“

U predstavi igraju: Snežana Vidović, Tamara Miličević-Stilić, Faketa Salihbegović-
Avdagić, Enes Salković, Selma Mehanović, Saša Handžić, Uranela Agić i Benjamin
Bajramović. Dramaturgiju predstave potpisuje Asja Krsmanović. Scenografija je povjerena
Sabini Trnki, a kostimografija Irmi Saje. Za muziku predstave je zadužen Enes Zlatar. (izvor: Služba za osnose s javnošću Bosanskog narodnog pozorišta Zenica)