Održan jednosatni štrajk rudara

Jutros, u sedam sati, je održan jednosatni štrajk upozorenja u svih sedam rudnika na području Federacije Bosne i Hercegovine. Istovremeno je nastavljen štrajk glađu rudara Rudnka mrkog uglja Zenica.

Zdravstveno stanje rudara koji štrajkuju glađu već nekoliko dana je sve gore. I pored stalne zdravstvene brige ljekara iz hitne pomoći Zenica glad čini svoje.

Ne osjećamo se baš najbolje. Hitna pomoć dolazi, obilaze nas, ne može im se ništa zamjeriti. Jutros je održan jednosatni štrajk od sedam do osam sati. Danas smo dali rok do 15:00 sati da se ovaj problem konačno riješi, ako se ne riješi sutra po najavi predsjednika Sindikata, Sinana Husića, bi trebala doći puno veća skupina rudara podržana sa zeničkim rudarima i idemo najvjerovatnije na iste lokacije, ali drugačiji vid protesta”, rekao je za Zenicainfo.ba zamjenik predsjednika Sindikata radnika RMU Zenica, Nedžad Duraković.

Juče je nekoliko stotina rudara protestvovalo pred zgradom Uprave RMU Zenica i pred zgradom Gradske uprave Zenica.

Tražili su sastanak sa gradonačelnikom Kasumovićem da pokušaju dogovoriti deblokadu računa rudnika kao bi primili zaostalu februarsku platu i topli obrok za januar. Do jedanaest sati, do kada su dali rok, niko im se nije obratio iz Gradske uprave. (T. Bajramović)