Počela vakcinacija protiv HPV-a

U okviru pilot projekta kojeg je organizovao Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH u tri kantona na raspolaganju je oko 500 vakcina protiv Humanog papiloma virusa.

Riječ je o virusu koji je jedan od glavnih uzročnika raka grlića materice od kojeg godišnje oboli oko 150 žena. Od februara traje anketiranje i informisanje u svim osnovnim školama u Zenici i to prvenstveno djevojčica u dobi od 13 i 14 godina koje bi i trebale biti obuhvaćene ovim projekom.

“Do sada se odazvalo nekoliko škola, a do kraja projekta očekujemo da taj broj bude veći. Pregledi se obavljaju kod porodičnih ljekara prilikom kojih je potreban i pismeni pristanak roditelja obzirom da je riječ o maloljetnim osobama, a i zbog toga što vakcina ne spada u obaveznu nego u dodatnu vakcinaciju. Podsjećam, papa nalazi, redovan ginekološki pregled i vakcinacija u djevojačkoj dobi su najbolja prevencija ove bolesti”, kazala je doktorica Maja Karač, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu djece u Javnoj ustanovi „Dom zdravlja“ Zenica. Projekat na nivou Zeničko – dobojskog, Tuzlansko – podrinjskog i Hercegovačko – neretvanskog kantona sporovodi Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH. HPV vakcina se primjenjuje u svijetu još od 2006. godine i pokazala je jako dobreb rezultate, a u nekim zemljama je pojava raka grlića materice svedena na minimum. (B.D.)