Zenička tradicija: Čimburijada u Njemačkoj

Da je Čimburijada kao spontana pojava koja podrzumijeva proljetni uranak uz neizostavan doručak spremljen od jaja zaista zaslužila da se nađe na listi nematerijalne kulturne baštine BiH, ali i UNESCO-a dokaz su i fotografije u našoj galeriji.

Naime, prošlog vikenda se na Bodenskom jezeru, najvećem jezeru u Njemačkoj koje se nalazi na tromeđi ove države sa Austrijom i Švicarskom okupilo 30-ak Zeničana i Zeničanki kako bi obilježili zeničku Čimbruijadu. Riječ je o mladim ljudima, parovima, kao i porodicama koje su mahom posljednjih nekoliko godina iz svoje Zenice preselili da žive i rade u Njemačkoj. Navikli da proljetni uranak provode u društvu prijatelja uz čimbur i roštilj, iako daleko od Kamberovića polja, desne obale rijeke Bosne i Čimburaša odlučili su, jedinstvenu zenički tradiciju prenijeti na obale ovog velikog jezera.

Nije nam trebalo puno da se dogovorimo. Svi iz “raje” su s velikim oduševljenjem, željom, ali i jakim osjećajem pripadnosti svojoj tradiciju i svom gradu Zenici pristali na Čimburanje na Bodenskom jezeru. Došli smo prošlog vikenda iz raznih krajeva Njemačke u Friedrichshafen. Bilo nas je koji živimo u tom gradu, zatim: Stuttgartu, Ulmu, Kemptenu, Füssenu, Nürnbergu i Balingenu. Bilo je i gostiju iz Zenice, ali i jedna porodica koja živi ovdje, a izrazili su želju da vide kako to izgleda, jer su čuli i gledali na televiziji o zeničkom dočeku proljeća”, kazao nam je Zeničanin Adnan Čančar.

I tako se naša Čimburijada širi na obale drugih rijeka i jezera, uz goste, čimbur, dobro raspoloženje, baš kako tradicija nalaže.

Neki od komentara na fotografije ovih Zeničana i Zeničanki (Adnana, Amela, Aide, Azre, Jasenka, Irvina, Marka, Maje, Selme, Tamare, Denisa i drugih ) na društvenim mrežama bili su:

“eto više raje na Čimburijadi nego na Kamberovićima”, “svaka čast, tradicija se nastavlja i u dijaspori” , “ljuboroman sam što nisam s vama”, “što vas ima mašala”, “zenički do kosti”. Kako je riječ o Zeničanima strastvenim ljubiteljima svog kluba, na zeničkoj Čimburijadi na Bodenskom jezeru nisu izostali ni simboli voljenog NK Čelik.

A učesnici ove “Čimburijade u Dojčlandu” su toliko bili dosljedni tradiciji da su se i okupali u jezeru, te nam poslali fotografiju pod nazivom “pokojni Mile”, aludirajući na prvo proljetno višedecenijsko kupanje sugrađanina Emilijana Mileta Kneževića.

Inače, na društvenim mrežama smo zabilježili nekoliko ranijih “proljetnih uranaka”, dakle, organiziranih proteklog vikenda u još nekim gradovima evropskih zemalja koje postaju nove adrese brojnih Zeničana i Zeničanki. (A. Huskić)