Promovisana publikacija za najmlađe “Sovin šumski bonton”

Zaninimljiva i korisna publikacija za najmlađe „Sovin šumski bonton“ promovirana je sinoć u Gradskoj biblioteci Zenica. Riječ je o slikovnici napisanoj stihovima sa odličnim ilustracijama u kojoj djeca mogu da uče o odgovornom ponašanju u prirodi. Autorica slikovnice Nisveta Kozlić osmislila je sa svojom ekipom najmlađih i praktični dio Sovinog bontona.

Promocija slikovnice „Sovin šumski bonton“ održana je u organizaciji Lokalne fondacije Zenica.

Prema riječima Amre Smriko iz Lokalne fondacije promocija je organizirana uz obilježavanje Dana Zenice kao poklon djeci, odgajateljima i roditeljima našeg grada. Ova fondacija je inače finansijski podržala izradu i štampanje „Sovinog šumskog bontona“ u okviru njihovog prvoog konkursa projekata koji služe lokalnoj zajednici.

Riječ je o nagrađivanoj kako za književni tako i za odgajateljski rad autorici Nisveti Kozlić koja je na ideju o pisanju bontona u prirodi došla upravo radeći sa najmlađima.

Mi u vrtiću Sindibad imamo sekcija „Mali planinari“ i odlazeći često s djecom u prirodu javila se ideja da je za djecu potrebna publikacija koja će ih „od malih nogu“ učiti odgovornom ponašanju u prirodi. Stalno smo svjedoci destruktivnog ponašanja odraslih u prirodi i zato vjerujemo da će bonton mudre šumske ptice koji večeras promoviramo pokazati rezultate“, kazala je autorica Kozlić.

Ekološki karakter slikovnice namijenjene predškolskom i ranom školskom uzrastu djece  „Sovin šumski bonton“ nastavljaju grupa iz vrtića Sindibad i praktično u prirodi. U mjesecu maju biće otvorena ekološka Sovina učionica kod adrenalinskog parka, kao poklon djeci i roditeljima grada Zenica. Recenzentica publikacije je Merima Hanadnović, a za ilustracije je bila zadužena nadarena mlada Lejla Spahić.    (A.H.)