ZENICA: Stručni skup o značaju ranog otkrivanja familijarne hiperholesterolemije

Udruženje kardiologa BiH organizovalo je sinoć u Zenici stručni skup u okviru kampanje podizanja svijesti o familijarnoj hiperholesterolemiji-FH.

Familijarna hiperholesterolemija je najčešća genetska bolest,od rođenja je povećan holesterol,onaj loši i zbog toga osobe dobijaju infarkt srca ili moždani udar u ranijoj fazi života,naglašava prof. dr. Belma Pojskić.

Ukoliko dijete naslijedi i od oca i od majke gen koji je mutiran za ovu bolest smrtnost je do 30 godine 100 posto,ukoliko se to dijete ne liječi.

“Ukoliko naslijedi samo od jednog roditelja onda je smrtnost manja ali će dobiti moždani ili srčani udar u 30-toj,40-toj,50-toj godini života i onda, naravno,život se mijenja a u pitanju je radno aktivni period života”, kaže dr. Pojskić.

“Mi smo preko Evropskog udruženja kardiologa dobili ovaj projekat koji je donijela radna grupa za aterosklerozu,na čijem čelu je dr. Belma Pojskić i projekat je spušten na cijelu BiH”, ukazuje prof. dr. Zumreta Kušljugić,predsjednica Udruženja kardiologa u BiH.

“Ovi su skupovi za nas veoma važni jer promovišemo prevenciju, dobro zdravlje,odnosno značaj familijarne hiperlipoproteinemije koja se, nažalost proteže i u nađem građanstvu a da to ljudi uopšte i ne znaju”, dodaje dr. Kušljugić.

Sturčni skupovi u okviru kampanje na ovu tematiku priređuju se širom BIH,Sarajevu, Zenici, Bihaću, Tuzli,Banjoj Luci,Istočnom Sarajevu i drugim gradovima. (Š.B.)