Godišnje se razvede 3.000 parova: U BiH puca sve više brakova

Besparica, ubrzan način života, sve veća otuđenost ljudi, neki su od razloga što se sve više veza i brakova raspada. Statistički podaci govore kako se u našoj zemlji, na godišnjem nivou, razvede i do 3.000 parova.

Podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da odluku o razvodu najčešće donose parovi u četrdesetim godinama. Osim toga, primjetna je i popularizacija razvoda i više nije „sramota“ imati propali brak iza sebe, pa čak i više njih.

Nema žrtve

Sociolog Vladimir Vasić kazao je za „Avaz“ da statistički podaci pokazuju da se urušava institucija braka onakva kakva je bila nekad.

Mišljenja je da odgovor na pitanje zašto dolazi do krize i pucanja brakova treba tražiti u razlozima sklapanja brakova.

– Uočljiv je trend sklapanja brakova koji su pretežno uslovljeni prijevremenim trudnoćama, zatim su, s druge strane, uslovljeni i pritiskom trećih lica, socijalne sredine, nekih tradicionalnih, kulturnih, pa i vjerskih okolnosti. Osim toga, razlog što pucaju brakovi jeste i to odbijanje mladenaca, odnosno bračnih partnera da podnesu bilo kakav vid žrtve – kazao je Vasić.

Dodaje da vjeruje da je za brak, osim ljubavi, potreban i kompromis.

Lični interes

– Potrebno je da se nekad nešto i prešuti, da se podnese žrtva. Mislim da smo mi danas prilično zatvoreni u tu neku egoističnu sferu života i da previše gledamo jednoobrazno sami na sebe i tražimo svoj lični interes, a brak traži odricanje i iz tog „ja“ trebali bismo postati „mi“ – ukazao je Vasić.

Razvodima, dodaje, uveliko doprinosi katastrofalno socioekonomsko stanje u BiH.

– Ma koliko mi na brak romantično gledali, kada ponestane izvora prihoda, vrlo lako dolazi do raspada ne samo bračnih zajednica nego generalno zahlađenja međuljudskih odnosa – zaključio je Vasić.

Nameće se samoća

Dodatni problem je, dodao je Vasić, taj što nas “sladunjava” psihologija uči da budemo sami, individualni.

– Žene jesu hrabrije od muškaraca, to tvrdim, ali nameće se da bude samostalna i da joj ne treba muškarac ni bračni partner. Sve to indirektno utiče i na razvod brakova i na to da mladi ne ulaze u bračnu zajednicu – kazao je Vasić.

Avaz.ba