Najbolji doručak: Deset namirnica koje odlično podižu energiju ujutru!

Hrana koja povećava energiju ali na zdrav način je najbolji doručak koji možemo da unesemo. Ove namirnice su idealne za zdrav doručak.

Najbolji doručak: Koja hrana povećava energiju?

Važno je da unesete umjerenu količinu proteina i/ili vlakana kako biste bili satima siti. Ukoliko ih ne unesete u dovoljnoj mjeri, šećer u krvi vam može biti nestabilan, što pojačava želju za viskokaloričnom hranom. Najbolji doručak za podizanje energije je prepun vitamina i minerala koji ubrzavaju metabolizam.

Svaka hrana će vam dati energiju ali na različite načine i na različite vremenske periode. Prema stručnjacima, hrana koja podiže energiju uključuje složene ugljene hidrate, sadrži zdrave masti, nemasne proteine i vitamin B.

Deset namirnica za najbolji doručak

Jaja

Jaje obezbjeđuje 7 grama visokokvalitetnih proteina, zajedno sa gvožđem, vitaminima, mineralima i karotenoidima (u žumancetu). Predstavlja pravi izvor hranljivih materija. Mogu se pripremati kao kajgana, kuhana jaja, omlet i mnogo toga.

Banane

Izvor složenih ugljenih hidrata, kalijuma i vitamina B6, banane su među najhranljivijim namirnicama za početak jutra.

Čia sjemenke

Datiraju još od Asteka i Maja zbog toga što pružaju dugotrajnu energiju tijelu. Porcija čia sjemena (dvije supene kašike) sadrži 11 grama vlakana, 4 grama proteina i 12 grama ugljenih hidrata. Zbog visokog sadržaja rastvorljivih vlakana, čia semenke mogu da apsorbuju do 10-12 puta svoje težine u vodi, što čini puding od čia sjemenki odličnom opcijom za doručak.

Svježi sir za najbolji doručak vegetarijanaca

Jedna šolja mladog (1% mliječne masti) svježeg sira ima 163 kalorije i čak 28 grama proteina. Odličan je izvor proteina za vegetarijance. Takođe sadrži skoro 60% preporučene dnevne doze vitamina B12 koji je neophodan za energetske enzimske reakcije u tijelu. Niste sigurni kako da uključite svježi sir u svoj doručak? Umješajte ga u palačinke ili vafle kao zamjenu za mlijeko. Možete ga pomiješati i sa voćem za energetsku voćnu salatu. Ili ga jednostavno namažite na tost.

Avokado

Sa 160 kalorija, 7 grama vlakana i 15 grama zdravih masti, avokado nam obezbjeđuje dugotrajnu energiju. Sadrži i dobru količinu rastvorljivih vlakana koje hrane dobre bakterije u našim crijevima. Avokado je takođe pun fitonutrijenata – to jest, hranljivih materija koje su našem tijelu potrebne za dobro funkcionisanje.

Ovsena kaša

Ovaj složeni ugljen-hidrat se lako pretvara u brzu energiju. Osim toga, ovas ima mnogo vitamina i minerala koji pomažu procesu proizvodnje energije iz vitamina B i gvožđa. Odlučite se za najmanje obrađene opcije i pripremite sami kašu po želji.

Kafa kao dodatak za najbolji doručak

Ona je prirodni stimulans zbog sadržaja kofeina. Kofein brzo prelazi iz krvotoka u vaš mozak i pruža nalet energije. Imajte na umu: stručnjaci savjetuju da dnevni unos bude ispod 400 mg kofeina (oko četiri šoljice kafe).

Jogurt

Prirodni jogurt bez šećera sadrži zdravu mešavinu kalcijuma, masnih kiselina i proteina za jutarnje povećanje energije, a takođe se lako jede u pokretu. Grčki jogurt, posebno, prirodno ima više proteina. Probajte ovu kašu sa jogurtom: jedna šolja grčkog jogurta (ili jogurta bez mlijeka), dvije kašike čia, lanenih ili konopljinih sjemenki, plus malo nasjeckanog voća, kao što je breskva ili šaka bobica.

Orasi

Ovi orašasti plodovi su odličan izvor zdravih masti i vlakana zbog kojih ćete se osjećati sitima tokom jutra. Takođe su bogate omega-3 mastima koje tijelo koristi za energiju. Pokušajte da pomiješate svoje omiljeno voće, kao što je jabuka, sa čistim puterom od kikirikija ili badema. Obe opcije sadrže zadovoljavajući nivo zdravih masti i oko 3,5-4 grama proteina po supenoj kašiki.

Krastavci i humus

Krastavci su bogati vodom, koja će vas ujutru osvježiti, dok je leblebija u humusu odličan izvor proteina i vlakana kako biste se osjećali sitim i punim energije tokom cijelog dana. Leblebija je bogata i magnezijumom koji je organizmu potreban za proizvodnju energije.