U MZ Gornja Zenica održan prigodan program povodom Dana nezavisnosti

Savjet mjesne zajednice Gornja Zenica organizovao je prigodan program povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Ovom prilikom sporazum o bratimljenju potisao je predsjednik ove mjesne zajednice sa predsjednikom mjesne zajednice Putovići. 

“Večeras smo kroz par ilahija odali počast šehidima, te našoj domovini kroz par pjesama i recitacija, a naš gost, uvaženi Afan Abazović je govorio o ovom značajnom datumu”, rekao je Ahmed Durmić, predsjednik mjesne zajednice Gornja Zenica, dodajući da obilježavanje 1. marta ima veliku važnost za sve nas.

Naša saznanja o referendumu na kome su se građani izjasnili da žele nezavisnu državu su površna, kazao je Afan Abazović.

“Ovim današnjim predavanjem upravo želim da evociram uspomene ali i da prezentujem prusutnima tok dolaska do samog referenduma, kako je Bosna i Hercegovina 1992. godine došla do referenduma, a nakon toga i kakvi su rezultati tog referenduma u međunarodno-političkom kontekstu međunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine”, kazao je Afan Abazović, turistički vodič i planinar.

“Sama činjenica da je ovo najvažniji datum u novijoj historiji Bosne i Hercegovine govori dovoljno za sebe i nadam se da će na ovaj način u stvari evociranje uspomena na jedan edukativan način pogotovo omladini i radujem se da ih večeras vidim u poprilično velikom broju i nadam se da će im ovo biti jako korisno da saznaju na kakav način smo mukotrpno dobili nezavisnost Bosne i Hercegovine”, zaključio je Abazović.

Na kraju programa potpisan je sporazum o bratimljenju između mjesnih zajednica Gornja Zenica i Putovići. (N.G.)