Ne nazire se kraj poskupljenjima

I dok cijene u Evropi padaju, u Bosni i Hercegovini ne nazire se kraj poskupljenjima.

Kratko je trajala euforija kod građana koju je izazvalo pojeftinjenje goriva.

Poučeni iskustvom s poskupljenjem goriva, koje je izazvalo lančani rast svih cijena, bila je očekivana i reakcija u suprotnom smjeru, međutim, do toga nije došlo.

Udruženja potrošača i ekonomisti jedinstveni su u stavu da ovakvo ponašanje trgovaca nema logično objašnjenje i da su troškovi života u posljednjih godinu strahovito porasli.

Marin Bago, predsjednik Udruženja za unapređenje kvalitete življenja “Futura” iz Mostara, kazao je za “Avaz” da je teško objasniti ekonomsku logiku u BiH.

“Nakon poskupljenja cijene energenata poskupi sve, kad se cijene energenata vrate na postojeće stanje i malo snize, ništa se ne dešava. To je, jednostavno, naša anomalija koja traje godinama.”, rekao je Bago.

Napominje da smo u posljednjih deset godina mogli svjedočiti brojnim poskupljenjima izazvanim rastom cijena energenata, ali i da njihovo pojeftinjenje nikada nije vratilo cijene na prijašnji nivo.

“Cijene hrane u BiH rastu, sigurno, posljednjih deset godina i veliki iznos potrošačke korpe, više od 40 posto, ide na hranu. To je sve jedna ekonomska anomalija i tako nije u drugim zemljama. Toliki iznos za hranu, u odnosu na potrošačku korpu, nije ni približno potreban.”, istakao je Bago.

Rast cijena hrane ne smatra opravdanim i navodi da nigdje u svijetu ne postoji primjer da porodica daje za hranu više od jedne prosječne plaće.

U narednom periodu ne očekuje pojeftinjenja.

Najveći dio potrošačke korpe otpada na hranu, gdje je ujedno zabilježen i najveći rast cijena i to u iznosu od 23,2 posto.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u razdoblju od samo godinu dana prijevoz je skuplji za 17,2 posto.

Veliki dio troškova domaćinstva otpada na režije.

Ovi troškovi su samo za godinu dana veći za 16,9 posto.

Inflacija je dovela do poskupljenja u svim sferama tako da su namještaj, kućanski uređaji i sredstva za održavanje kuće skuplji za 12,2 posto.

U decembru 2022. godine, u odnosu na decembar, 2021. godine zabilježen je porast cijena u restoranima i hotelima za 11,1 posto. (akta.ba)