Ponovo uspostavljena autobusna linija Vareš-Zenica

zdk.ba

Od srijede 15.03. 2023. godine ponovo će biti uspostavljena autobusna linija Vareš-Zenica. Polasci na ovoj liniji će se održavati od ponedjeljka do petka, iz Vareša s polaskom 06:30/09:11 sati i povratkom iz Zenice “AS” u 11:50/14:06 sati te s polaskom iz Vareša u 06:30/09:14 sati i povratkom iz Zenice “AS” u 15:00/17:41 sati.

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK je u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima koji regulišu oblast javnog linijskog prijevoza putnika izvršilo izmjenu na registrovanim redovima vožnje kantonalnih autobusnih linija Vareš-Zenica „AS“ prijevoznika Babić-Bisstours d.o.o. Zenica, tako što je izvršeno uvođenje kooperanta Ljaljić-Turs d.o.o. Čelić na tim linijama.

“Raduje me da smo uspjeli prevazići ranije poteškoće u funkcionisanju ove linije i da je ponovo uspostavljena saobraćajna povezanost općina Vareš i Breza kantonalnim autobusnim linijama sa gradom Zenica, kao sjedištem Zeničko-dobojskog kantona. Smatram da svaka općina i svaki građanin našeg kantona ima pravo na redovne autobusne linije bez obzira na udaljenost od administrativnog centra kantona, a posebno od zdravstvenih usluga koje se pružaju u Kantonalnoj bolnici Zenica ili Stacionaru”, kaže Danijel Pašić, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK.

Koordiniranim aktivnostima resornog ministarstva, definisani su međusobni odnosi navedenih prijevoznika u zajedničkom-kooperativnom održavanju reda vožnje, tako što će naizmjenično održavati u vremenskom intervalu od po 36 mjeseci, a prvi održavanje reda vožnje započinje prevoznik Ljaljić-Turs d.o.o. Čelić.