Potpisan sporazum o implementaciji projekta „Pčelarstvo i ruralni razvoj“

U Gradskoj upravi Zenice potpisan je sporazum između nevladine organizacije Muslim Aid ASSOCIATION, Grada Zenica, Udruženja pčelara „API-ZE“ Zenica, Udruženja pčelara „PČELA“ Nemila i Udruženja pčelara „EKO PČELA“ Zenica o implementaciji projekta „Pčelarstvo i ruralni razvoj“.

Projekt će osigurati osnovne resurse i vještine socijalno marginaliziranim porodicama koje žive u ruralnim područjima, kako bi mogli poboljšati kvalitetu vlastitog života i kroz izgradnju infrastrukture ekonomski osnažiti udruženje pčelara.

Projekat će biti realiziran u periodu od marta 2023 do novembra 2024. godine.

„Kroz projekat će biti biti dodijeljeno sedam start up paketa za direktne korisnike. Start up paketi se sastoje od osam pčelinjih društava i kompletne opreme za bavljenje pčelarstvom. Korisnici projekta će dobiti i edukaciju iz ove oblasti kroz školu pčelarstva koja će trajati 6 mjeseci. Osim toga, Udruženje pčelara će dobiti liniju za proizvodnju ekoloških satnih osnova od voska“, rekao je gradonačelnik Fuad Kasumović.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 107.310,00 KM, od čega će Grad Zenica u sufinansiranju projekta učestvovati sa 55.300,00 KM, Muslim Aid sa 47.110,00 KM, a korisnici sa 4.900,00 KM.