Održana svečana akademija povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

U organizaciji Skupštine Zeničko-dobojskog kantona večeras je u sali Bosanskog narodnog pozorišta održana svečana akademija povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Pored umjetničkog programa prisutnima se obratio Dejan Kovačević, predsjedavajući kantonalne Skupštine. U svom obraćanju Kovačević je prije svega svim prisutnim i građanima kantona uputio četitke povodom ovog praznika.

“Najvrijedniji ideal u ljudskoj istoriji, ideal zbog koga se ginulo, zbog koga se ratovalo, ideal kome su težili mnogi i dan danas taj ideal nije ostvaren, i dan danas sloboda je negdje daleko i dan danas postoji potreba da se borimo za nju. Vođeni idealom slobode, građanke i građani ove države su prije 31 godinu na referendumu odlučili da nakon raspada bivše države krenemo sami. Da nastavimo 1.000 godišnju tradiciju Bosne i Hercegovine kao nezavisna država i da svi njeni građani Bošnjaci, Srbi, Hrvati i nikad ne smijemo zaboraviti one ostale nastave živjeti u miru i da grade ovu državu. Međutim, retrogradne snage, velikodržavničke politike nisu razmišljale na taj način. Desilo se ono najgore, agresija na već tada suverenu, nezavisnu državu. Rat koji je nezabilježen od Drugog svjetskog rata. Borili su se naše patriote protiv ubijanja, silovanja, genocida, rušenja. I spjeli smo na kraju, uspjele su naše patriote sačuvati državu u njenim granicama, sačuvati suverenitet i došao je Dejtonski mir. Dejton nam je donio mir i mogućnost da gradimo državu po mjeri svih. Složit ćete se sa mnom danas baš i nije tako. Ono što je moja ideja, a mislim da dijelim mišljenje i svih ostalih jeste da ova država mora imati više bosanaca i hercegovaca. Da ova država treba da se gradi na način da je svi osjećamo kao svoju, da smo državljani, a onda i bošnjaci i srbi i hrvati. Kad budemo bosanci i hercegovci onda će ova država krenuti punim njedrima naprijed”, kazao je Kovačević.
Da bi se ovo ostvarilo treba dogovora, razgovora, strpljenja, dodao je predsjedavajući.
U umjetničkom dijelu programa nastupili su hor Art sonore, Kamerni simfonijski orkestar i glumica BNP-a Sabina Kulenović. (N.G.)