Apostolski nuncij posjetio Zenicu

Apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori nadbiskup Francis Assisi Chullikatt, posjetio je 25. februara Zenicu i susreo se predstavnicima tradicionalnih vjerskih zajednica i Crkava, koji u ovom gradu organizovano trinaestu godinu zaredom djeluju na polju međureligijske saradnje.

Susret je upriličen u župnom dvoru sv. Ilije Proroka, a samo mjesto određeno je zbog nekoliko važnih simbola, između ostalog ovu zajednicu vode bosanski franjevci, u njoj se godinama održava centralna godišnja međureligijska i molitvena svečanost “Duh Asiza”, a na koncu i sam apostolski nuncij nosi ime Franje iz Asiza.

U ugodnom razgovoru predstavnici Jevrejske i Islamske zajednice te Rimokatoličke i Pravoslavne crkve upoznali su nuncija  Chullikatta  o svojim nastojanjima i stremljenjima na putu izgradnje građanskog društva kroz međureligijski dijalog, ističući najvažnije programe, projekte ali i određene izazove s kojima se susreću. Nuncij Chullikatt je ohrabrio lokalne vjerske predvodnike, ističući važnost ustrajnosti na putu mira i dijaloga, kazavši da Zenica predstavlja primjer dobre saradnje i zdravih međureligijskih odnosa. Nuncij je iznio konkretne prijedloge i korake, kojima će se unaprijediti međureligijska saradnja u Zenici, obećavši svoju punu podršku na tom putu.

Nakon radnog dijela susreta, visoki gost obišao je crkvu sv. Ilije Proroka i Katolički školski centar “Sveti Pavao” te je izrazio svoju želju za ponovnim susretom i zajedničkim aktivnostima.

Međureligijski dijalog je kontinuirani proces, put koji ima svoje izazove i poteškoće, ali hrabrošću, uporošću i iznad svega iskrenim namjerama mogu se postići veliki rezultati, a na dobro svih ljudi u našoj zemlji, zajednički je zaključak današnjeg susreta sa apostolskim nuncijem.