BZK „Preporod“ Zenica održao svečanu akademiju povodom Dana nezavisnosti

Povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine Bošnjačka zajednica kulture „Preporod” Zenica i Udruženje „Sedma muslimanska brigada“  organizovali su sinoć u Zenici svečanu akademiju.

Centralni dio programa bio je posvećen onima, koji su najzaslužniji za odbranu naše domovine i njene nezavisnosti, a gosti toga dijala bili su uvaženi muderis Nezim ef. Halilović i Harun ef. Hodžić.

„U znak zahvalnosti njima, koji su svoje živote stavili u odbranu ove zemlje, odlučili smo da upravo oni, kao predstavnici naših boraca i gazija, govore o svom iskustvu u borbi za život i slobodu svih nas u BiH“, pojašnjava Ajdin Huseinspahić, predsjednik zeničkog „Preporoda“.

„ Prošle su skoro tri decenije od rata na ovim prostorima i za to vrijeme već smo doživjeli da odbrambeno-oslobodilački rat agresori fasificiraju, kao i političku, vojnu i diplomatsku historiju BiH, te je posebna poruka svečane akademije bila da ovdje nisu postojale tri zaraćene strane i nekakv sukob, nego da je to bila agresija od strane susjeda, koja je rezultirala genocidom“, navodi predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Zenica, napominjući da dok se to ne shvati, teško možemo načiniti iskorak na putu ka ljepšoj i svjetlijoj budućnosti, koju svi priželjkujemo, a ne želimo svi govoriti o tom problemu.

Tokom svečane akademije priređen je i bogat kulturno umjetnički program, sevdalinki i kasida. (V.J.)