Dvije predstave za 73. rođendan Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

Bosansko narodno pozorište Zenica u subotu, 25. februara proslavlja 73. rođendan i tom prilikom će biti izvedene dvije predstave za djecu i odrasle.

U 11 sati u subotu će biti izvedena predstava za djecu „Idemo na izlet“ koja je nastala kao autorski projekat Branislava Trifkovića, a u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Prema riječima Reditelja Branislava Trifkovića: „Predstava ‘Idemo na izlet’ je sasvim realna priča, koja nažalost u stvarnom životu sve više može da nam liči na bajku. Sve manje imamo vremena za našu djecu i zaboravljamo ili smo skroz zaboravili da se igramo sa njima i prepuštamo ih internetu, mobilnim telefonima, videoigricama, itd. Dakle u ovoj predstavi, koja je sto posto na zemlji, bez imalo fikcije, pokušaćemo da se pozabavimo našom djecom i nama samima, kroz igru i druženje. Priča, vrlo jednostavna, prati tri mame, tri drugarice, koje sa svojom djecom odlaze biciklima na izlet i tamo u prirodi, ova vesela šestorka, provodi jedan dan i noć. Tekst za ovu predstavu je kolaž pjesmica, koje su uglavnom, uzete iz knjiga naših osnovaca iz nižih razreda, praćen muzikom i fotografijama prirode BiH, Zenice i okoline koje se projektuju pomoću grafoskopa, aparata koji je uveliko zaboravljen“. Glumačku ekipu predstave čine glumice zeničkog BNP-a: Anđela Ilić, Lana Zablocki i Adna Kaknjo.

Isti dan u 19.30 sati će biti izvedena predstava „Tri dana“ prema tekstu Romana Sikore, u režiji Tanje Miletić-Oručević i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Sav prihod od prodaje ulaznica za ovu izvedbu će biti usmjeren za liječenje sugrađanke, profesorice klavira Amele Alispahić.

Rediteljica Tanja Miletić Oručević je o predstavi izjavila: „Glavni lik i narator istovremeno (izuzetno zahtjevna uloga koju sjajno tumači Nusmir Muharemović) Gospodin B. je ogroman poklonik kapitalizma. Toliko gorljiv da i kad izgubi sve, vlasništvo i bankarsku karijeru i završi kao beskućnik ispod mosta drži drugim beskućnicima seminare o osnovnim stubovima kapitalizma. Tako je velika njegova vjera u, ‘homo fabera’ i tržišnu utakmicu da počinje funkcionisati kao luda, naivac kog varaju sitni prevaranti. Njegov konačni pad – situacija u kojoj s razbijenom glavom i slomljenom nogom umire tri dana na ulici pred očima ravnodušnog društva – samo je krajnja konsekvenca tržišne utakmice u kojoj je izgubio.“

U predstavi igraju: Nusmir Muharemović, Snežana Vidović, Zlatan Školjić, Siniša Vidović i Adem Smailhodžić. Dramaturgiju predstave potpisuje Nedžma Čizmo. Za scenografiju i kostimografiju je bila zadužena Sabina Trnka, a za muziku Husein Oručević.

Prva premijerna izvedba Zeničkog pozorišta je upriličena 25. februara 1950. godine. U tadašnjem Oblasnom pozorištu Zenica je izvedena predstava prema tekstu Jamesa Gowa i Arnauda D’Usseaua “Duboko je korijenje”, u režiji Evgenija Smirnova. Od tadašnjeg Oblasnog pozorišta Zenica do današnjeg Bosanskog narodnog pozorišta Zenica izvedena su 753 premijerna naslova. Na scenske prostore Bosanskog narodnog pozorišta Zenica su postavljana djela najznačajnijih svjetskih dramatičara, te brojnih bosanskohercegovačkih i južnoslovenskih autora. Tokom svoje historije BNP Zenica je izgradilo prepoznatljiv stil i zauzelo značajno mjesto u porodici bosanskohercegovačkih teatara. Brojne su nagrade, saradnje, festivalska učešća, gostovanja upisane u historiju Zeničkog pozorišta.