Imaju li kriptovalute budućnost u BiH?

U Sarajevu je, nedavno, otvoren prvi bitcoin bankomat, na kojem građani mogu da kupuju i prodaju kriptovalute.

Radi se, podsjećamo, o najpoznatijoj virtuelnoj kriptovaluti koja se sve više koristi u svijetu. Međutim, s obzirom na to što trgovina kriptovalutama u Bosni i Hercegovini nije zakonski uređena, neizvjesna je budućnost ovog poduhvata.

Koliko su upoznati sa kriptovalutama, te popularnim “rudarenjem”, pitali smo i Sarajlije.

“Što se tiče kriptovaluta, nisam dovoljno upoznat. Ali, pošto ovdje stanujem, vidim da pomalo ljudi dolaze, počinju se time baviti. Ali, što se samih kriptovaluta tiče, nisam upoznat s tim”, kazao nam je jedan prolaznik.

“Kriptovalute, bitcoin… Znam, ali se nisam bavila time. Znam ljude koji su se obogatili s tim, ali znam i one koji prate pa očekuju da će više, a onda padnu… Šta znam, mislim da to, ustvari, i jeste budućnost, da neće biti novca više nigdje. (N1: Jeste li vi, možda, pokušali da rudarite?) Ne, ne. (N1: A planirate li?) Ne, kad nisam na početku, bolje sada ne počinjati”, kazala je jedna prolaznica.

“Ne znam ništa o kriptovalutama. (N1: Jeste li se nekada informisali?) Nisam nikad. (Ne zanima vas?) Ne interesuje me, mislim da je to glupost”, smatra jedan građanin.

“Čula sam o tome i kako im se povećava vrijednost, ali nisam toliko upućena. (N1: Jeste li se raspitivali i da li, uopšte, planirate da se bavite “rudarenjem”?) Ne, ne, ali rođak planira. i on je taj koji me vuče ka tome, ali nisam još. (N1: Smatrate li da je to valuta budućnosti?) Smatram, to je nešto novo što, mislim, da može donijeti dosta dobro”, kazala nam je jedna prolaznica.

N1 BiH