Preminuo zenički profesor, književnik i pjesnik Željko Grahovac

Zenički književnik, pjesnik, književni kritičar i profesor Željko Grahovac preminuo je jučer u 68. godini.

Vijest o smrti Grahovca, koji je do penzionisanja bio zaposlenik Gradske biblioteke u Zenici, potvrdio je i bivši direktor te ustanove Haris Abdagić, koji se od bivšeg kolege oprostio i na svom Facebook profilu.

– Otišao je moj Željko. Bol, premda boje Božije milosti, zaledila je srce, zaledila riječi – napisao je Abdagić.

Željko Grahovac rođen je 1955. godine u Zenici, gdje je završio osnovnu školu te gimnaziju, a 1979. godine diplomirao je na katedri za filozofiju i sociologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Kako se ističe u njegovoj biografiji na Facebook stranici Gradske biblioteke Zenica, s kojom je surađivao i nakon penzionisanja, Grahovac je svoje stručne radove (eseje, studije, osvrte i književne prikaze) i pjesničke tekstove objavljivao  u dvadesetak književnih časopisa u Bosni i Hercegovini i okruženju.

Objavljivao je monografske književnokritičke studije o književnom djelu Anđelka Vuletića i Vitomira Lukića te knjigu eseja i kritika „Sricanje i nicanje“. Objavio je knjige pjesama: „Sveto rastrojstvo“, „Bol, boja Božje milosti“, „U oba roda“, „Dva lica jednine“, „Zarez, sam“.

Član Udruženja književnika BiH bio je od 1988, a od 1998. godine i član Društva pisaca u BiH, u kojem je bio i urednik časopisa ,,Život”.

Njegova su djela prevođena na nekoliko stranih jezika, a u aprilu prošle godine, upravo u Gradskoj biblioteci Zenica, promovirao je i svoju šestu knjigu poezije “Amfora u snijegu”, koju mu je objavila Izdavačka kuća “Shura-Publikacije” iz Opatije (Hrvatska).

FENA