Preminuo legedarni Ćiro Blažević, otišao je dva dana prije 88. rođendana

Foto: N1

Stigla je tužna vijest za sport – preminuo je legendarni trener Miroslav Ćiro Blažević. Ćiro se već duže vremena borio s rakom prostate i sada je, nažalost, tu bitku izgubio. Ćiro je sutra trebao proslaviti 88. rođendan.

Miroslav Blažević rođen je 10. februara 1935. godine u Dolcu na Lašvi, kao osmo, najmlađe dijete Katarine Blažević (rođene Matovinović) i Mate Blaževića. Njihovo prvo dvoje djece Ivica i Marica, o kojima roditelji ostaloj djeci nisu puno govorila, umrla su u dobi od nekoliko mjeseci od Španjolske gripe, a Miroslav je imao i sestre Jelenu (rođ. 1922.) i Dragicu (1926.), braću Antu (1923.) i Joška (1927.), a starija sestra Jozefina (1933.) živi u Zagrebu.

Od malena je imao afinitete i pokazivao ljubav prema sportu, a kao petogodišnjak na jednoj zabavi u travničkom Hrvatskom domu dobio nadimak Ćiro, po lutki trbuhozborcu, piše Večernji list.

Ćiro se, uporedo sa skijašim trčanjem, počeo baviti i nogometom, pa se priključio travničkom Bratstvu, gdje je kao vrlo talentovan napadač, golgeter već s 15 godina bio priključen prvoj momčadi. U klubu su mu falsifikovali dokumente “postaravši” ga za dvije godine, kako bi mogao nastupiti za seniore.

Ćiro Blažević je igrao za zagrebačke Dinamo i Lokomotivu, Sarajevo, Rijeku, Sion, te Mutijer.

Trenersku karijeru započeo je u Veveju, vodio je i Sion, Švicarsku, Lozanu-sport, Rijeku, Dinamo Zagreb, Grashoper, Prištinu, Nant, PAOK, zagrebačku Kroatiju.

Hrvatsku je 1998. godine vodio do sjajne bronzane medalje na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj.

Ćiro je bio i selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine koju nije uspio odvesti na Svjersko prvenstvo 2010., a 2011. godine u dvije utakmice vodio je i olimpijsku selekciju Kine.

Vodio je i reprezentaciju Irana od 2001. godine s kojom se nije uspio plasirati na Svjetsko prvenstvo 2002. godine.

Donedavno je Ćiro Blažević bio najuspješniji hrvatski nogometni izbornik, kao četvrfinalist Europskog prvenstva 1996., te osvajač svjetske bronce u Francuskoj 1998. godine. Hrvatsku reprezentaciju vodio je u 73 utakmice.

Posljednju službenu utakmicu u bogatoj trenerskoj karijeri Ćiro Blažević vodio je 14. decembra 2014. godine na klupi Zadra u Stanovima odigravši protiv Splita 1:1.

Osim u Švicarskoj, Jugoslaviji i Hrvatskoj, Miroslav Blažević vodio je klubove u još šest zemalja: Francuskoj (Nantes, 1988.-1990.), Grčkoj (PAOK, 1991./1992.), Sloveniji (Mura 2003.), Kini (Shanghai Shenhua, 2010.), Iranu (Mes Kerman, 2011./2012.) i BiH (Sloboda Tuzla, 2014.).

Ćiro je bio poznat ne samo kao vrhunski nogometni stručnjak, nego i kao vrstan motivator koji je bio u stanju u kratkom periodu potpuno mijenjati mentalitete svojih klubova.

N1 BiH