Ohrabrujuća predviđanja za građane s promjenljivim kamatnim stopama u BiH

Klijenti koji imaju kredite s promjenljivim kamatnim stopama suočili su se već drugi put s rastom kamate, samim time i rate kredita. Stručnjaci predviđaju da bi se rast mogao očekivati i u 2023. godini, ali su iznijeli i ohrabrujuća predviđanja za 2024. i 2025. godinu.

Admil Nukić, pomoćnik direktora za superviziju banaka Agencije za bankarstvo FBiH, kazao je za N1 kako se predviđa da će 2024. godine uslijediti stagnacija kamatnih stopa, a da se od 2025. godine očekuje i pad.

Na koga se odnosi povećanje kamata?

Govorio je i o tome zbog čega građani biraju promjenljivu kamatnu stopu i koliko ova opcija ipak može biti dobra.

“Povećanje kamatne stope odnosi se na one koji su ranije sklopili svoje kredite sa varijabilnom kamatom vezane za neku od referentnih stopa. Oni koji u dogovorili fiksnu kamatnu stopu ili su vezani za neki domaći indeks nisu obuhvaćeni ovim. Smanjuje se potreba za korištenjem Euribora u BiH iz dominantnog razloga što imamo domaće finansijere vezano isključivo za domaće depozite, ali banke i dalje kada daju dugoročne kredite nastoje imati neku vezu s referentnim indeksom koji im daje sigurnost za budućnost”, rekao je Nukić za N1.

N1

Fiksna ili promjenljiva kamatna stopa?

Ističe da građani biraju kredite s promjenljivom kamatnom stopom jer su dugoročno jeftiniji.

“Nije u pitanju slobodna volja banaka, a izbor kamatne stope je vaš lični izbor. Ja bih uvijek birao fiksnu makar 3 posto bila veća od varijabilne jer volim tu vrstu sigurnosti. Vi biste se možda odlučili za nižu varijabilnu kamatnu stopu.  Ako bih vam danas savjetovao da uzmete fiksnu kamatnu stopu od 6 posto, možda bi to bio pogrešan savjet jer već 2025. ili 2030. godine kada ćete vi i dalje otplaćivati ovaj stambeni kredit, kamate će pasti”, rekao je Nkuić.

Ipak, nakon porasta kamata i najavljenih mogućnosti daljeg rasta, građani BiH se sve više odlučuju za fiksnu kamatnu stopu.

“Mi dominantno imamo trend fiksiranja kamatnih stopa u prošloj godini”, dodao je.

“Rast do dva posto”

Za godinu dana, kamatna stopa porasla je “u ukupnoj masi” oko 0,5 posto. Nukić ističe da smo i dalje na historijskom minimumu.

“Imamo dvije kontradiktorne informacije. Kamatne stope koje su se ugovarale krajem 2022. godine su niže u odnosu na one koj smo imali krajem 2021. godine, ali su i dalje na historijskom minimumu. Agencija za bankarstvo je imala vrlo aktivnu ulogu u stabilizaciji tržišta iz današnje perspektive kao i junu prošle godine. Rast varijabilnih kamatnih stopa neće preći od 2 posto”, poručio je Nukić.

N1 BiH