Privredna komora FBiH: Održane prezentacije vodiča za pristup izvorima finansiranja

Foto: Akta.ba

Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom Zlatiborskog upravnog okruga i Udruženjem Energis, 24. januara na Zlatiboru, organizovali su predstaljanje vodiča za pristup izvorima finansiranja, Alata za procjenu tržišta i inovativnosti, te e-learning kurseva izrađenih u saradnji sa ekspertnim timom. Više od 50 predstavnika malih i srednjih preduzeća sa područja Sarajevske makroregije i Zlatiborskog okruga je prisustvovalo događaju.

“Želim iskoristiti priliku da izrazim zadovoljstvo trenutnom saradnjom sa Privrednim komorama. Naš utisak je da je konačno došlo do konekcije Privrednih komora i privrede u suočavanju sa zajedničkim izazovima sa kojima se preduzeća svakodnevno suočavaju i pronalaženje rješenje u oblastima kao što je pristup raznim fondovima…”, navodi Marina Nikolić, Fero-Plast d.o.o.

enhance

Alati za procjenu tržišta su izrađeni sa ciljem da pomognu malim i srednjim preduzećima da procjene svoju poziciju na tržištu, odrede snage i slabosti  i Alata za procjenu inovacija u svrhu procijene potencijala MSP, nivoa inovativnosti proizvoda i usluga. Jedna od značajnih projektnih aktivnosti je i izrada Vodiča javnog finansiranja, u svrhu pružanja podrške malim i srednjim preduzećima pristupnim sredstvima potrebnim za razvoj njihovih inovativnih proizvoda i povećanja njihovih prihoda, što u konačnici vodi do novih i stabilnih radnih mjesta.

“Ovo je samo početak. Namjera nam je da svi dokumenti izrađeni u okviru projekta ENHANCE budu dostupni na web stranici projekta, sve u cilju da mala i srednja preduzeća imaju sve potrebne informacije i obavijesti vezane za nove projektne pozive, dostupne besplatne vodiče, priručnike i brošure razvijene…”, Danica Selaković, Privredna komora Zlatiborskog okruga.

Projekat se implementira u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020. koji kofinansira Evropska unija. Ugovorno tijelo ovog projekta je Ministarstvo finansija Republike Srbije, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU).

Akta.ba