ZENICA: Obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Jevrejska općina u Zenici i Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici i ove godine su organizovali Komemorativni skup povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

Komemorativni skup je održan u Starom jevrejskom groblju u zeničkom naselju Raspotočje, a među ostalim,prisustvovali su predstavnici vjerskih zajednica,Odbora za međureligijsku saradnju, nacionalnih kulturnih društava,te akademske zajednice.

Prema broju jevrejskog stanovništva, Zenice se prije Drugog svjetskog rata nalazila na šestom mjestu, poslije Sarajeva,Travnika,Bijeljine,Banja Luke i Tuzle.

Zenički Jevreji teško su stradali, od 196 stradalo je njih 172. Prva grupa od 44 zenička Jevreja, uglavnom muškarci,odvedena je 20. septembra 1941. godine u Jasenovac, a 1942. U tri grupe u jasenovački logor odveden je i najveći preostali dio zeničkih Jevreja, tako da ih je samo 24 preživjelo rat.

Danas Jevrejska općina predstavlja malu zajednicu koja svojim djelovanjem njeguje kulturu,tradiciju i religiju Jevreja, te u mnogome doprinosi međuvjerskom dijalogu u gradu Zenici.

Generalna skupština UN-a usvojila je 2005. godine rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Za datum obilježavanja, odnosno sjećanje na milione žrtava stradalih u holokaustu tokom Drugog svjetskog rata izabran je 27. januar, dan kada su jedinice Sovjetske armije 1945. godine oslobodile najveći nacistički koncentracioni logor – Aušvic. Tom prilikom oslobođeno je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti.Međunarodni dan sjećanja na holokaust se posebno obilježava u evropskim zemljama u kojim je tokom Drugog svjetskog rata život izgubilo 53 miliona ljudi, među kojima gotovo 31 milion civila.Prema podacima iz raznih izvora, ukupan broj Jevreja, žrtava nacističkog progona, kreće se od najmanje 4.194.000 do 5.820.960, dok se sa svim drugim narodima, procjenjuje da je u holokaustu nestalo od devet do jedanaest miliona ljudi.Holokaust je bio genocid bez presedana, bio je to sveobuhvatan i sistematičan čin koji je provela nacistička Njemačka zajedno sa svojim saradnicima, s ciljem da uništi čitav jevrejski narod, a njegovu kulturu i tradiciju izbriše s lica Zemlje.

Osnovni motiv za holokaust bila je antisemitska rasistička ideologija nacista. Jevreji nisu bili jedina žrtva nacističke Njemačke, ali bili su jedini narod ili grupa ljudi koju su željeli potpuno istrijebiti – to je ono što je jedinstveno za šoa (holokaust). (Š.B.)