Pijačni barometar: Krajem mjeseca manja potražnja na zeničkoj pijaci

Ni tradicionalni pazarni dan ne pomaže zakupcima na zelenoj pijaci da prodaju koji kilogram više ako je kraj mjeseca. Iako su cijene voća i povrća ove srijede dosta pristupačne potražnja je, kažu, bila slaba. No, u tržnici je situacija nešto bolja.

„Ja sam iz Zavidovića, danas sam poslom u Zenici i mogu vam reći da je pijaca jeftinija nego kod nas“, kaže nam Esed, po čijem izgledu zaključujemo da je penzioner. Dodaje da mu znači koji je datum u mjesecu, što kasniji datum to manje kupovine bude.

Prema riječima Lale koja godinama na zelenoj pijaci prodaje voća na dan kada su penzije proda i do 10 kutija jabuka, a u drugoj polovini mjeseca jedva tri kutije.

Za 1,50 ili čak 1,30KM ste mogli danas kupiti jabuke na pijaci. Citrusi su bili od marke i po do tri po kilogramu, a ni cijene zeleniša: špinata, salate i mladog luka se ne mijenjaju.

Zakupac Nermin tvrdi da je svaki dan za sebe, nekada ne znači ni 5.-i u mjesecu, već jednostavno kupovna moć svakog od kupaca.

I penzioneri su prilično zadovoljni današnjim cijenama, kažu svrate oni na pijacu i krajem mjeseca ali kupuju manje.

Gospođa Nihada nam kaže da je svratila pozdraviti svoje poznanice na pijaci i kupiti malo voća. „Ako se ne može kupiti kilogram – dva, onda može pola kilograma, dvije tri jabuke“.

Pred kraj pazarnog dana u tržnici još kupaca. Prema riječima zakupaca oni ne osjete veliku razliku u datumima u mjesecu. Kažu da imaju svoje stalne mušterije i ne brinu za dnevni pazar.  Logično: ko ima za suhog mesa ne znači mu ništa koji je datum u mjesecu. Suhovinu ne jede onaj ko voli, već ko je naučio. (A.H.)