Partneri u ZDK: Nema razloga za raspad koalicije

Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Zeničko-dobojskog kantona ne smatra da se raspala koalicija u tom kantonu, kako su objavili pojedini mediji – kazao je u izjavi za Fenu predsjednik KO SDP-a ZDK i načelnik Općine Maglaj Mirsad Mahmutagić.

Navodno je sukob između koalicionih partnera, prije svega lidera koalicije u tom kantonu Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad i SDP-a BiH, nastao zbog razmimoilaženja u načinu implementacije dogovora o raspodjeli pozicija u upravnim, nadzornim i direktorskim pozicijama u ustanovama i preduzećima u nadležnosti kantonalne vlasti.

“U funkcionisanju svake, pa i naše koalicije ima razmimoilaženja, određenih problema, ali se koalicija nije raspala. Smatram da sve što je sporno trebamo rješavati razgovorima, dogovorima, uvažavanjem, te da se sve nejasnoće mogu razriješiti. Ako neko želi razvaliti ovu koaliciju koja, smatram, može puno bolje raditi nego prethodna vlast, onda je bolje da to uradi sada, nego kasnije”, naglasio je Mahmutagić.

Predsjednik BHI-KF i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović od jutra je zauzet za izjavu zbog sastanaka, ali je potpredsjednik te stranke i federalni zastupnik Kenan Uzunović kratko također potvrdio da se koalicija nije raspala.

“Koalicija se nije raspala, a Vlada ZDK radi normalno”, ističe Uzunović.

Koaliciju u tom kantonu zvanično, osim SDP-a i BHI-KF, još čine i koalicija Demokratska fronta/Građanski savez BiH, Narod i Pravda, Narodni evropski savez, Naša stranka te koalicija stranaka okupljena oko Hrvatske demokratske zajednice BiH, dok su neke važne odluke, prije svega u Klubu Bošnjaka, podržavala i dvojica zastupnika Saveza za bolju budućnost BiH.

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a i zastupnik u Skupštini ZDK-a te Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Ivo Tadić kaže kako je njemu “sve ovo potpuno novo” te da ne zna ništa o izbacivanju iz vlasti u tom kantonu HDZ-a.

“Prvi put to čujem, da će HDZ ispasti iz vlasti. Za mene je ovo potpuno nov način komuniciranja. Nikada u svom političkom životu nisam doživio ovakav način rada i komuniciranja među partnerima u vlasti”, naveo je Tadić.

Vršilac dužnosti predsjednika KO DF-a ZDK-a Goran Bulajić ne vjeruje da će se raspasti aktuelna koalicija, a pogotovo, kaže, ne zna da bi oni, zajedno s SDA i BHI-KF, trebali činiti novu koaliciju.

“Smatram da nema razloga da se koalicija raspada, ali je očito došlo do razmimoilaženja između SDP-a i BHI-KF. Problem je, koliko ja znam, nastao nakon što je razriješen stari Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK, a sa sjednice dnevnog reda povučen je prijedlog za imenovanje novog, privremenog UO”, kaže Bulajić, koji upućuje političke partnere da se nastave dogovarati.

On podsjeća da je različitih stavova bilo i oko isplate jednokratne pomoći po Uredbi Vlade FBiH za oko 8.200 budžetskih korisnika tog kantona, ali je na kraju usvojen rebalans prošlogodišnjeg budžeta ZDK-a te isplaćena i naknada u iznosu od 1.080 KM. DF je, dodaje, od početka podržavao tu isplatu.

FENA