„Psić boje neba“ u dva termina za najmlađu publiku zeničkog BNP-a

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će u petak i subotu biti odigrana lutkarska predstava za djecu „Psić boje neba“ autora i reditelja Darka Kovačovskog, u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Ova predstava će biti odigrana u petak, 20. januara u 10.30 sati, a u subotu, 21. januara u 11 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Predstava govori o malom psu koji se rodio plave boje i  pati od kompleksa niže vrijednosti i zato bježi od stalnih problema. U tekstu ga njegov novi prijatelj mornar Džef prihvata onakvog kakav jeste i iz te ljubavi Plavi Psić pronalazi svoj način da se bori sa problemima koji ga okružuju. Naravno, priča ne bi bila zanimljiva da intrigu ne pokreće antagonista Crni Mačak… Ipak, kroz tekst  predstave i kroz prikazivanje drugačijeg, dešava se spoznaja psa čiji lik nikoga neće ostaviti ravnodušnim. „Psić boje neba“ bavi se univerzalnom temom borbe dobra i zla. Na idejnom planu, ova predstava nas, pored ostalog, „poučava“ da zlo pobjeđuje samo kad sami odustanemo od borbe s njim.

Tekst i režiju predstave potpisuju Darko Kovačovski i Nadja Vasileva, kao i kreaciju i izradu lutaka. U predstavi igraju glumci Bosanskog narodnog pozorišta Zenica: Snežana Vidović, Adna Hasanić, Tamara Milićević-Stilić i Anđela Ilić. Scenografija i kostimografija predstave je povjerena Nadji Vasilevoj, a izbor muzike Darku Kovačovskom