Sahranjena desetogodišnja Anandi Šuvalić na Prašnicama

Anandi Šuvalić, rođena 23. augusta 2012. godine je sahranjena na groblju Prašnice u 13:00 sati u Zenici. Maloljetna Anandi bila je štićenica Javne ustanove Dom – porodica u Zenici više od dvije godine zajedno sa svojom braćom i sestrama.

Njeno zdravstveno stanje se pogoršalo u noći između subote, 14.01. i nedjelje, 15.01.2023. godine. Žalila se na bolove u predjelu glave i medicinsko osoblje ustanove Dom i porodica joj je dalo neophodnu terapiju za povišenu temperaturu i neophodnu njegu nakon čega su je uz pratnju medicinske sestre i vaspitača, odvezli u Hitnu službu KB Zenica odakle je upućena za Kantonalnu bolnicu Zenica. Uprkos naporima ljekara, djevojčica je preminula. U otpusnom pismu iz Kantonalne bolnice Zenica piše da je dijete umrlo od posljedica Meningitisa.

Prema riječima vršioca dužnosti direktora JU Dom – porodica Halila Arnauta pripadnici Službe za higijenu i epidemiologiju Doma zdravlja Zenica su uzeli briseve sve djece smještene u ovoj ustanovi i površina u sobama gdje djeca žive i rezultati pretraga ovih uzoraka se očekuju do petka ove sedmice. Tragom ove informacije tražili smo potvrdu u pomenutoj Službi ali je nismo dobili jer je nadležna osoba za davanje ovih informacja, načelnica Službe za higijenu i epidemiologiju, bila odsutna.

“Dana, 16.01.2023. godine upoznati smo od strane JU Dom-porodica da je malodobma štićenica preminula. Prije toga nismo bili upoznati o bilo kakvim zdravstvenim problemima maloljetnice. Činjenica je da je maloljetnica umrla od meningitisa, trenutno se ustanovljava od koje vrste. Koliko sam upoznat uključen je i HES JU Dom zdravlja Zenica te se očekuju nalazi briseva koji su uzeti od druge djece iz Doma. Centar je smjestio djevojčicu u Dom shodno porodičnim prilikama prije dvije godine. Pratili smo situaciju o tretmanu djeteta i nismo uočili nikakve probleme. Smatram da su radnici Doma i porodice, kao i do sad, poduzeli sve one potrebne radnje da bi zaštitili  najbolji interes djeteta. Dijete nije bilo stavljeno pod starateljstvo i evo kontaktirao sam i direktora Doma i porodica koji mi je saopštio da su poduzeli sve radnje da bi zaštitili dijete. Nažalost smrt se desila vrlo brzo u kratkom vremenskom periodu. Koliko imam informacije dijete je bilo podvrgnuto medicinskim tretmanima i sedam dana prije tragičnog događaja”, izjavio je za Zenicainfo. Muamer Mehić, direktor Centra za socijalni rad Zenica.

Potvrdu i više informacija u vezi sa ovim slučajem zatražili smo i od kantonalne bolnice Zenice. Interesovalo nas je: Kada je dijete primljeno u KBZ i pod koji okolnostima? Pod kojom  dijagnozom je dijete primljeno? Da li je tačno da je dijete preminulo od posljedica meningitisa? Ako jeste, da li je riječ o zaraznom oboljenju? Da li je u posljednje vrijeme bilo slučajeva djece oboljele od meningitisa? Iz Kantonalne bolnice su nam odgovorili veoma brzo i njihov odgovor prenosimo u cjelosti, “shodno Vašem e-mail upitu, a poštujući odredbe Zakona o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata Federacije BiH dostavljamo Vam podatak da je mldb. pacijentica primljena u našu Ustanovu dana 15.01.2023.godine u ranim jutarnjim satima gdje je istoj pruženja liječnička pomoć, te nakon što je došlo do pogoršanja zdravstvenog stanja mldb. pacijentice, pristupljeno je reanimaciji od strane reanimacionog tima koja je nažalost bila neuspješna, a nakon koje je nažalost nastupila smrt mldb. pacijentice”.  (T.B.)