Novi protesti građana zbog neisplaćene jednokratne pomoći nezaposlenima

Grupa građana Zenice, sa evidencije Službe za nezaposlene osobe, okupila se danas na novom protestu, zahtijevajući odgovore na pitanja oko neisplate jednokratne pomoći u iznosu od 100 KM.

“Godinama sam na birou i imam otvoren račun u jednoj banci, zašto mi nije uplaćena pomoć”, pita Ferida Omerdić, kazavši da je žalosno da bolesna dolazi na ovaj skup.

“Dokle mi, ova bijeda, da dolazi ovdje svakih sedam dana”, ogorčena je Omerdić.

Jedna od organizatorica protesta, Medina Juhić ističe da će protesti, možda biti prekinuti jer nezaposlene osobe izvan grada nemaju novac da plate prevoz, pri tome i banke uzimaju sredstva za vođenje računa.

“Ali nema stajanja, poslije ovih protesta, putem advokatskog tima tražit ćemo pokretanje odgovornosti nadležnih za ovo što se desilo sa spiskovima”, kazala je Juhić.

Pri tome nije mogla preciznije obrazložiti informaciju prema kojoj se, organizatorima protesta prijeti, kako bi se, kako se navodi prestali okupljati i tražiti svoja prava. “Ne mogu u ovom trenutku govoriti o kome se radi”, dodala je Juhić.

“Kako bi zaštitila sebe i druge sugrađane primorane smo da u cijeli proces uključimo međunarodnu zajednicu,ambasadore stranih zemalja i Evropske unije u BiH, navodi se u ovoj informaciji kao najava današnjeg protest”, kojeg potpisuju Medina Juhić i Jasmina Osmančević.

U prošli petak istekao je rok prema kojem je Služba za zapošljavanje Zeničko dobojskog kantona trebala Vladi Federaciji BiH dostaviti prečišćeni spisak lica sa evidencije nezaposlenih koji nisu primili novčanu pomoć od 100 maraka. Procjenjuje se, da je oko 2.300 osoba sa područja ZDK izostavljeno prilikom isplate. Direktor Službe, Anto Pešić prošle sedmice je izjavio da bi federalna vlada trebala razmotriti prečišćeni spisak, te u slučaju pozitivne odluke izvršiti dodatnu uplatu sredstava. Potvrdio je da prilikom isplate na spiskovima nije bilo lica koja su godinama na biroima, i onda se moralo pristupiti provjerama i sačinjavanju prečišćenog spiska. (Š.B.)