Ponovni mirni protesti zbog neisplaćene jednokratne pomoći nezaposlenima

Zbog neisplaćene jednokratne pomoći od 100 KM jednom broju nezaposlenih sugrađana, a shodno Uredbi o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena, neformalna grupa građana danas je po drugi put organizovala mirne proteste u Zenici.

Nakon mirne prostestne šetnje prošlog četvrtka, danas su, njih 30-tak, protestovali ispred zgrade Službe za zapošljavanje ZDK i Biroa rada Grada Zenica, gdje im se danas niko od nadležnih nije obratio.

“Evo ja sam nezvanično razgovarala u ovoj Službi i rečeno mi je da oni i dalje rade na pojedinačnim provjerama podataka za one osobe, koje su dostavile transakcijske račune, a nisu im isplaćene jednokratne novčane naknade”, kazala je Medina Juhić, jedan od organitzatora ovih mirnih protesta.

Rok za ovu provjeru, kako navodi Juhić, Služba za zapošljavanje ZDK ima do sutra do 15 sati, nakon čega će uputiti Vladi Federacije BiH izvještaj o dosadašnjoj isplati jednokratnih novčanih naknada uz dodatni spisak navedenih osoba, koje su bile na evidenciji nezaposlenih na dan 31.08.2022.godine na daljnje postupanje kako bi se riješio nastali tehnički problem. (V.J.)