Kako zaustaviti nerealan rast cijena?

“Sve veća inflacija, koja se bilježi od početka prošle godine u našoj zemlji, situacija je koju trgovci nerijetko zloupotrebljavaju za nekontrolisano povećanje cijena nekih proizvoda, ali načina da se na to utiče ili stane u kraj ipak ima”, smatra Edin Pašić, predsjednik Udruženja potrošača Sarajevskog kantona.

Podržavajući nedavni poziv Sindikata u Srbiji upućen njihovim građanima da  bojkotuju ili smanje kupovinu proizvoda, kojima su trgovci nekotrolisano podigli cijene, on smatra da se takva akcija treba provesti i u našoj zemlji.

“Kada potrošači nastupaju zajedno, onda je to jedan ozbiljan pokret, koji može uticati na mnogo toga, što je pokazala i svojevremena kampanja „Kupujmo domaće, pa sada zaista uglavnom i kupujemo domaće proizvode.Isto tako sada treba pozvati naše građane da ne kupuju proizvode, kojima su trgovci loveći vlastiti profit nerealno podigli cijene”, pojašnjava Edin Pašić, predsjednik Udruženja potrošača Sarajevskog kantona, navodeći za primjer mlijeko, čija je otkupna cijena, kako kaže, jako malo varirala, u samo 10 pfeninga, dok je njegova cijena na tržištu skočila i preko 100 posto.

“Uporedo sa ovom akcijom treba vršiti pritisak i na vlasti na svim nivoima da uvedu diferencirane stope PDV-a, ukinu dodatne akcize na akcize za gorivo, jer to utiče na rast svih drugih cijena, te da organiče marže na pojedine proizvode sve dok traje ekonomska kriza”, ističe Edin Pašić, predsjednik Udruženja potrošača Sarajevskog kantona. (V.J.)