Pravoslavni vjernici proslavljaju najradosniji praznik Božić

Jutaranjom liturgijom služenom u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Zenici, Pravoslavni vjernici dočekali su najradosniji praznik Božić.

Post koji je trajao 40 dana, te Badnji dan koji su obilježili jučer bili su priprema za dolazak Božića.

“Mi smo jutrošnjom liturgijom počeli obilježavanje praznovanja rođenja gospoda Isusa Hrista. Ovaj za nas veoma radosni praznik je značajan, praznik mira, praznik porodice, praznik ljubavi i tolerancije”, kazao je Marko Maleš, starješina hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Zenici.
Naš sagovornik kaže kako žele da svaku radost vezanu za rođenje Hristovo, praznik Božića podjele sa svim ljudima.
“Ono što nam je najviše potrebno danas je mir na zemlji, dobra volja među ljudima, to su neke poruke Božića koje se vjekovima provlače kroz ljude koje su uvijek aktuelne i bez kojih jednostavno mi ne možemo da funkcionišemo, bez mira, ljubavi, tolerancije i suživota”, naglasio je Maleš.
Božić je porodični praznik. Nakon jutranje liturgije, vjernici obično prvo idu kućama na Božićni doručak.
“Sa rodbinom i prijateljima se obično prvo doručkuje uz lomljenje česnice, a onda drugi, treći dan obilaze rodbinu i prijatelje, idu ko može malo dalje nekoj rodbini, uglavnom to je slavljeničkog karaktera praznik”, zaključio je Maleš.
Svim Pravoslavnim vjernicima u ime kolektiva Radio-televizije Zenica i portala zenicainfo.ba još jednom čestitamo Božić. (N.G.)