Sastanak “Osmorke” u Zenici: Razgovori o programima i principima djelovanja koalicije

Novi krug razgovora predstavnika Osmorke o principima djelovanja i formiranja vlasti održan je danas u Zenici. Akteri sastanka su po njegovom završetku kazali da još nije razgovarano o funkcijama, nego da se još razgovara o programu rada buduće koalicije.

“Ovo je bio radni sastanak Osmorke u Gradu Zenici i ovo nije prvi sastanak. Dogovorili smo se da idemo u implementaciju izbora da završavamo ovo s tim što u međuvremenu moramo izvršiti dodatne konsultacije s našim partnerima na nivou Federacije i nivou države”, kazao je nakon sastanks Fuad Kasumović predsjednik BHI – KF i potvrdio da ova stranka ostaje dio priče, ali i svi ostali iz koalicije.
Prema riječima Kasumovića razgovora o kadrovskim rješenjima nije bilo, jer se razgovaralo o programima i principima djelovanja koalicije.
“Na ovom dugotrajnom razgovoru dogovorili smo načine postupanja Osmorke. Vi svi znate da smo potpisali sporazum o principima i načelima vlasti na državnom i Federalnom nivou. U međuvremenu su se desile neke stvari za koje smatramo da malo odudaraju od tog sporazuma i ambijenta kojeg smo imali nakon potpisivanja sporazuma i smatramo kako prije davanja kandidata za Vijeće ministara trebamo sa potpisnicima sporazuma obaviti još jedan razgovor u cilju popravljanja ambijenta realizacije sporazuma”, rekao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.
Danas je dogovoreno da će se u najkraćem mogućem roku organizovati sastanci kako bi se formiranje vlasti što prije završilo. (N.G.)