U velikoj sali BNP-a premijerno izvedena baletna predstava „Povratak Krcka O.”

U velikoj sali BNP-a premijerno je izvedena baletna predstava „Povratak Krcka O.”.

ARS Centar Zenica se odlučio da ova baletna predstava bude na neki način tradicionalno predstavljena svake godine u našem Gradu, te potvrđuju prvobitne najave od prošle godine kada je bilo prvo postavljanje ove najizvođenije predstave u svijetu. Ova predstava je veoma zahtjevna za postavljanje, ali je veliki izazov jer otvara bezbroj mogućnosti u kreiranju.

„Do sada smo naišli na samo riječi pohvale i oduševljenu publiku. Jednako uživaju i oni malo stariji, što potvrđuje da se radi o predstavi porodičnog tipa. Naravno da su zeničani u malo povlaštenijem položaju kada je riječ o gledanju baletne predstave, obzirom da je uobičajeno da samo veći centri i imaju balet. Ove godine Krcko se postavlja u Sarajevu, Zagrebu, ali i u Zenici. Ponosni smo na to” – ističu iz ARS Centra. U baletnoj predstavi osim balerina ARS Centra učestvuju i glumci Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a Zenica. Ovo je bajka o djevojčici koja za novogodišnje blagdane dobija na poklon drvenog lutka, a nekim čudom upravo taj lutak će je odvesti u svijet čarolije i mašte. Upoznat će neobične likove poput kralja miševa, male vojnike, šećernu vilu ali i neobičnu Ginger mamu. Ovo je najizvođenija baletna predstava u svijetu pred novogodišnje praznike.

Predstava za cijelu porodicu s radošću i uzbuđenjem iščekuju se svake godine. ARS Centar i partneri ovog projekta su prošlu godinu u realizaciji baletne predstave Krcka Oraščića postavili temelje stalnih izvedbi ove bajke. Očekivano je, po reakcijama djece i šire publike, da  će ova baletna predstava postati nezaobilazan događaj pred novogodišnje praznike i da možemo da očekujemo svaku narednu godine dolazak malog drvenog lutka u naš Grad. (N.G.)