U Muzeju grada Zenica održana komemoracija Lejli Sarajlić

Nakon smrti kolegice Lejle Sarajlić danas je u Muzeju Grada Zenica održana i komemorativna sjednica, a u 13 sati i sahrana na Gradskom groblju Crkvice.

Od Lejle su se oprostili Velida Kulenović, Midhat Kasap i Alma Huskić.

„Lejla Sarajlić je uz svoj prepoznatljiv novinarski stil pripadala generaciji zeničkih novinara koji su stvarali historiju novinarstva u Zenici, a posebno historiju kulturne sceneuključujuži tu likovnu, književnu, a posebno teatarsku scenu. S toga nove generacije novinara mogu učiti o stavranju kvalitetnih novinarskih članaka”, kazala je Kulenović.
„Lejla Sarajlić je išla svojim putem ispisujući hroniku zeničke kulturne scene, ali i ekologije. Interesantno je da je svoj novinarski put počela upravo ovdje gdje se sad nalazimo. Ovdje je bila zgrada u kojoj se nekad nalazila redakcija Naše riječi”, kazao je Midhat Kasap.
Podsjetimo, Lejla Sarajalić je preminula prije dva dana nakon kraće bolesti. Ostat će upamćena kao neumorna i beskompromisna hroničarka kulturnog života Zenice i Bosne i Hercegovine, a naročito po svom angažmanu i praćenju teatarskih zbivanja kao kritičarka, članica festivalskih žirija ili urednica festivalskih žurnala. Veći dio svoje karijere Lejla je provela u zeničkom listu “Naša riječ”, ponajprije kao urednica kulturne rubrike, povremeno sarađujući s drugim novinama i magazinima, te izdavačkim kućama na projektima izrade monografija i knjiga. (N.G.)