Trakić: Tražimo povećanje svih penzija za 11 posto

Savez udruženja penzionera Federacije BiH je sa jučerašnje sjednice Upravnog odbora uputio urgenciju prema federalnoj vladi za hitnim prijemom delegacije ovog Saveza najkasnije do ponedjeljka, 26. decembra, potvrdio je Mustafa Trakić, član Upravnog odbora i predsjednik Saveza udruženja penzionera Zeničko ndobojskog kantona.

– Glavni zahtjev je povećanje svih penzija za 11 posto, istakao je Trakić, napomenuvši da je Vlada odlučila povećati plate budžetskim korisnicima upravo za taj procenat. Pošto nas je Vlada prebacila na budžet ultimativno tražimo povećanje penzija za 11 posto i to da ide od 1. januara isplatom 5. februara naredne godine, kazao je Trakić.

Ukoliko ne bude pozitivnog odgovora iz Vlade za hitan sastanak sa delegacijom rukovodstva Saveza udruženja penzionera,predviđeni su protesti za srijedu, 28. decembra, ispred sjedišta federalne vlade na kojima će učestvovati predstavnici kantonalnih saveza,predsjednici i pojedini članovi upravnih odbora,skupština,što je,oko 350 učesnika,procjenjuje Trakić.

Masovnijih protesta ovog puta neće biti zbog nepovoljnih vremenskih prilika,odnosno hladnijeg vremena. (Š.B.)