Promovisana knjiga poezije za djecu “Kako je cvijeće dobilo boje”

Knjiga poezije za djecu „Kako je cvijeće dobilo boje“, mlade autorice Sadete Hodžić iz Zenice promovisana je sinoć u Gradskoj biblioteci Zenica.

„Promovišemo svoje bibliotečko izdanje jedne jako neobične i kvalitetne autorice koja spada u sami vrh, među desetak najboljih pisaca za djecu u Bosni i Hercegovini. A to je ono što nam je uvijek falilo, jer kao što smo sretni zbog otvaranja novog dječijeg odjeljenja, isto tako smo ponosni da smo u jednoj širokoj lepezi izadanja u posljednjih 15-ak godina, od 40-ak naslova koje smo kao izdavači objavili, objavili i jednu knjigu dječije poezije. Nakon izbora bajki domaćih autora, koje su također značajno izdanje „Još je jutro puno snova“, ovo je najznačajnija knjiga u tom domenu i nadam se da će naći svoje čitaoce“, kazao je tokom promocije jedan od rencenzenata ove knjige Željko Grahovac.

Ono što je djeci važno, poput razigranosti, percepcije prirode, oduševljenje ljepotama prirode, upitnosti pred nekim elementranim stvarima o kojima djeca u dobi od 3 do 7 godina vole postavljati i nezgodna pitanja, elementi socijalne problematike, prilagođeni dječijem uzrastu i percepciji, predstavlja jedan fini motivsko- sadržinski krug, od kojih je još važnija tehnika pisanja su ono što se ukratko može reči o ovoj knjizi, zaključuje Grahovac.

Sadeta Hodžić je profesorica bosanskog jezika i književnosti. Rođena u Zenici 1985. godine. Piše poeziju i prozu koju objavljuje u listovima i časopisima. Neki od njenih stihova su omuzičeni, a radila je nekada i na radiju. (S.G.)