Eko forum: Izgradnja HE Janjići ekološki i ekonomski neprihvatljiva

Izgradnja hidroelektrane na rijeci Bosni u Janjićima, za što je Elektroprivreda BiH uprkos svim protivljenjima nedavno raspisala tender, a njemačka banka KFW raskinula ugovor, je neprihvatljiva i neopravdana sa ekološkog i sa ekonomskog aspekta, ponovljeno je na današnjoj zajedničkoj press konferenciji Eko foruma Zenica, predstavnika zeničke mjesne zajednice Janjići i Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine, tokom koje su upućeni i konkretni zahtjevi na više zvaničnih adresa.

„Stanovništvo nije prihvatilo eksproprijaciju svoje zemlje da se ta hidrelektrana gradi, a EP BiH je taj vruć krompir prebacila Gradu. Ukoliko se ona izgradi doći će do promjene klime u gradu, Grad koji je ionako zagađen izgubit će ono malo propuha, rijeka Bosna, koja na Janjičkim slapovima predstavlja prirodni prečistač otpadnih voda i same rijeke, pretvorit će se u jezero, odnosno u otvorenu septičku jamu“, izjavio je Samir Lemeš iz Eko foruma.

„Nećemo dozvoliti gradnju ove hidroelektrane, ni po koju cijenu. Ići ćemo u radikalnije mjere, a ako bi se to desilo neću dozvoliti da ikome fali dlaka sa glave“, dodao je Miralem Kaknjo, predsjednik MZ Janjići, kako kaže, pojašnjavajući da govori u ime četiri hiljade nezadovoljnih stanovnika Janjića, Drivuše, Putovića i Gorice.

Upućeni su i konkretni zahtjevi federalnim i kantonalnim vlastima, Elektroprivredi BiH i Gradskom vijeću Zenice, kako je pojašnjeno, na adrese najodgovornijih zbog kojih bi prelijepi janjički ili gorički slapovi, u slučaju da se izgradi hidroelektrana, postali jezero i septička jama. Rečeno je kako EP BiH treba promjeniti svoj kurs i finansirati vjetro i solarne elektrane, jer su one ekološki i ekonomski znatno prihvatljivije. Gradsko vijeće Zenice nije prihvatilo njihovu inicijativu i peticiju da se poništi Odluka o proglašenju opšteg interesa HE Janjići, odnosno da se provedu nova istraživanja i da se novac iz prijateljskog okruženja ne bi trošio. Zato su od vlasti u Ze-do kantonu zatražili brisanje svih 25 planiranih hidroelektrana na rijeci Bosni iz Prostornog plana.

Nama HE Janjići ne znači ništa, a prirodi itekako znači, jer BiH trenutno izvozi preko 40 posto proizvedene el. energije, a doprinos u toj proizvodnji hidrolektrane u Janjićima bio bi neznatan, istakli su naši sagovornici.

„Od EP BiH tražimo da obustavi aktivnosi na izgradnji HE Janjići, jer taj projekt nije ni ekološki ni ekonomski proihvatljiv i opravdan. Od Gradskog vijeća tražimo da provede istraživanja planirana Prostornim planom kako bi se utvrdio stepen zaštite i razlozi za zaštitu Janjičkih slapova, kao zaštićenog prirodnog područja, a od izvođača i ponuđača tražimo da se ne javljaju na tender Elektorprivrede kako ne bi bili izloženi problemima, jer taj tender vjerovatno nikada neće biti realizovan, da ne pravimo još jednu aferu Vranduk, Blok 7 itd.“, dodao je Lemeš. (S.G.)