Plaćanje zakupa ili iseljenje, kategorični su iz Željezare Zenica u stečaju

Rok od pet dana za iseljenje lica i opreme iz prostorija Stacionara KBZ i Zavoda za medicinu rada i sportske medicine ZDK je istekao. Stečajni upravnik Željezare Zenica u stečaju, Mirza Jarić, dao je Upravama ovih zdravstvenih ustanova rok za iseljenje zbog izbjegavanja obaveze zaključivanja ugovora o zakupu. Umjesto iseljenja, Uprave i direktori su uputili prijedloge i uslove pod kojima su spremni potpisati ugovore o zakupu.

Prijedlog Kantonalne bolnice Zenica, odnosno Uprave ove zdravstvene institucije u vezi ugovaranja zakupa zgrade i prostorija u vlasništvu Željezare Zenica, a u kojima se nalazi Stacionar ove bolnice se još uvijek razmatra od strane stečajnog upravnika Mirze Jarića.  Odgovor i prijedlog Uprave Zavoda za medicinu rada i sportsku medicinu Zeničko-dobojskog kantona je danas upućen prema Željezari Zenica.

Oba prijedloga su gotovo identična. Na ponuđenu cijenu zakupa od 8 KM po kvadratnom metru od strane Stečajnog upravnika, Uprave pomenutih zdravstvenih ustanova su predložile znatno nižu cijenu po kvadratnom metru.

Mirza Jarić, stečajni upravnik Željezare Zenica u stečaju je kategoričan i poručuje da „bez potpisa ugovora o zakupu prostora, odnosno obostranog prihvatanja definisanih uslova za korištenje željezarskih prostora slijedi izvršenje i iseljenje. Mi smo za dogovor jer je to jedan od načina da se riješi status i zadovolje potraživanja povjerilaca i radnika ovog nekadašnjeg giganta“.

„Na osnovu naloga Ministra zdravstva koji smo zaprimili juče i odlukom Upravnog odbora da budemo u sinergiji sa Kantonalnom bolnicom Zenica uputili smo naš prijedlog ugovora zakupnine Željezari u stečaju uz temeljno urađenu racionalizaciju prostora koje je ranije tražilo Ministarstvo zdravstva. Navedeni ugovor ćemo potom kao i KBZ proslijediti Upravnom odboru i kantonalnoj Vladi kao našem osnivaču putem resornog Ministarstva zdravstva“, izjavio je eksluzivno za Zenicainfo Muris Karić, direktor Zavoda za medicinu rada i sportsku medicinu ZDK.

Koliko će plaćanje zakupa vlasniku prostora Željezari Zenica, u kojima rade i pružaju zdravstvene usluge pacijentima zdravstveni radnici, opteretiti budžet ovih zdravstvenih ustanova i ko će to na kraju platiti ostaje da se vidi. (T.B.)