Mladi Erol Brkić osvojio zlato na Balkanskom prvenstvu

Početkom ovog mjeseca u Albaniji je održano Balkansko prvenstvu u taekwondou. Desetogodišnji zeničanin Erol Brkić, član Taekwondo tima Čelik osvojio je zlatnu medalju i tako postao balkanski prvak.

„Imam deset godina, već pet godina sam aktivan na takmičenjima. Veliku podršku imam od svog razreda, svog džemata i svojih roditelja. Prvu borbu sam radio sa Crnogorcem i tu borbu sam pobjedio. U finalu sam se borio sa Grkom i njega sam pobjedio i tako sam osvojio zlatnu medaslju i titulu balkanskog prvaka“, izjavio je za Zenicainfo.ba Erol Brkić, član Taekwondo team Čelik.

Uspjeh ovog vedrog i nasmijanog dječaka iz zeničkog predgrađa Tetovo je tim veći jer Erol zbog nedostatka odgovarjuće sale trenira u svom domu praktično u dnevnoj sobi. Izostala je pomoć lokalne zajednice. Za iznajmljivanje privatnih prostora roditelji ovog dječaka plaćali su proteklih godina između 600 i 800 KM. Morali su odustati i klub se od 20 članova sveo samo na dva – Erola i njegovog mlađeg brata, sedmogodišnjeg Amara. Otac Mirhat je ujedno i trener. Troškove putovanja i učešća na takmičenjima snose isključivo roditelji. Erolu je medalja sa balkanijade najdraža do sada a njegov san je olimpijada.

„Ovo je moja najdraža medalja zato što sam nju osvojio na balkanskom prvenstvu. U planu imamo ići na turnire i osvjati sve zlatne medalje. Vjerujem da ću stići do olimpijskih igara to mi je najveći cilj“, optimista je desetogodišnji Erol.

Iz skromnog porodičnog budžeta roditelji ovog dječaka planiraju finasirati sinov nastup i na narednim turnirima. Otac Mirhat je uvjeren da je uz pravilan odgoj djece sport najbolji način da njegovi sinovi izrastu u zdrave i poštene ljude. (M.P.)