JP Elektroprivreda BiH objavila tender za HE Janjići

Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo objavilo je tender za izvođenje radova projektovanja, isporuke opreme, izgradnje i puštanja u pogon hidroelektrane Janjići 16,22 MW po principu ključ u ruke.

Procijenjena vrijednost nabavke – prva faza pretkvalifikacije je 122 miliona KM bez PDV-a, odnosno 142,7 miliona KM sa PDV-om.

Lokacija planirane HE Janjići se nalazi uzvodno od Zenice, na potezu od naselja Janjići uzvodno do ušća rijeke Lašve u rijeku Bosnu.

“Za hidroenergetskog korištenja rijeke Bosne na potezu Zenica-Janjići – Lašvanska petlja kao najpovoljnija varijanta predviđeno je rješenje sa pribranskim, protočnim postrojenjem”, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Ranije je Njemačka razvojna banka KfW odustala od planova finansiranja hidroelektrane Janjići na rijeci Bosni u Bosni i Hercegovini.

Kako su ranije saopćili iz Eko foruma Zenica KfW je započela postupak raskidanja sporazuma o dodjeli kredita, nakon što su Mjesna zajednica Janjići, Eko forum Zenica i Arhus centar Sarajevo u januaru 2021. godine pokrenuli postupak pred uredom za žalbe ove banke.

Mještani četiri mjesne zajednice u neposrednoj blizini izabrane lokacije odranije su odlučni u istrajavanju da se na ovom lokalitetu ne gradi energetski objekat.

“Najnoviji potez Elektroprivrede nas je iznenadio, mi smo, a govorim o 4 mjesne zajednice sa ovog područja, i dalje protiv gradnje hidrocentrale”, istakao je Miralem Kaknjo, predsjednik MZ Janjići Zenica.

“Ovo je sve van zakona, imali su ekološku dozvolu koja je istekla, u ovakvim slučajevima moraju se iznova raditi studije, ali je očito da se sve radi zamotano”, kaže Kaknjo.

Dodaje, da će se naredni koraci dogovarati sa nevladinim sektorom, odnosno Eko forumom Zenica, pri čemu neće odustati u svojoj borbi za očuvanje okoliša, te će, kako ističe, ići do Strazbura. (Š.B.)