Hoće li iseliti Stacionar i šta će biti sa ostalim korisnicima Željezarskih prostora?

Nekadašnji simbol grada Zenica i bivše države Željezara Zenica je u stečaju. „Država u državi“, kako su je nekad zvali, danas, u ovoj državi koja je dijelom vlasnik Željezare pokušava da proda ili iznajmi, kroz stečajni postupak, svoju višemilionsku imovinu i na taj način izmiri sva dugovanja prema povjeriocima i radnicima.

Za veliki broj nekretnina koje su u vlasništvu ovog preduzeće nema kupaca, ali ima korisnika prostora. U toku je slanje ponuda i zahtjeva stečajnog upravnika da u procesu stečaja dogovori naplatu zakupa za korisnike tih prostora. Lista institucija, preduzeća, pa čak i medija je duga, kao uostalom i lista poslovnih prostora u vlasništvu ove kompanije.

Najnoviji slučaj je sa nekadašnjim željezarskim Stacionarom, odnosno sadašnjim Zavodom za medicinu rada i sportsku medicinu ZDK i Stacionarom Kantonalane Bolnice Zenica koji još uvijek nisu popisali ugovor o korištenju ovih prostora sa vlasnikom Željezarom Zenica. Stečajni upravnik, Mirza Jarić je u petak, 09.12.2022. godine obavjestio Zavod da zbog ne potpisivanja ugovora o zakupu isele iz prostora koje koriste u roku od pet dana. Ponuda ugovora sa cijenom zakupa po kvadratnom metru je danas stigla iz Kantonalne bolnice Zenica.

Ponudu smo tek zaprimili i razmatramo uslove koj su nam ponuđeni. Prvi utisak je da je ponuđena cijena preniska“, rekao je za Zenicainfo Mirza Jarić, stečajni upravnik u stečajnim procesu Željezare Zenica.

Vlada Zeničko – dobojskog kantona, odnosno nadležno Ministarstvo zdravstva je  obavješteno o ovim aktivnostima i uključeno je u proces rješavanja ovog slučaja.

Upoznati smo sa ovom problematikom. Do sada smo održali nekoliko sastanaka  na ovu temu i kao legalista mogu reći da su predstavnici Željezare Zenica u pravu. I pored urgencije koju sam kao ministar poslao direktorima pomenutih ustanova do danas nije ništa urađeno“, rekao je Adnan Jupić, ministar Ministarstva zdravstva u Vladi ZDK.

Na listi korisnika željezarskih prostora su i Naša riječ, medij koji godinama koristi prostore u ulici bulevar Kralja Tvrtka I, i koji su već potpisali ugovor o korištenju ovih prostora sa Željezarom, potvrdio nam je Mirza Jarić, stečajni upravnik. Ista sudbina čeka i sve ostale korisnike prostora koji su u vlasništvu Željezare Zenica. (T. Bajramović)