Predsjednik Sindikata zdravstva KBZ tvrdi da je nelegalno isključen iz predsjedništva Federalnog saveza

Sindikat zdravstva Kantonalne bolnice Zenica, odnosno njen predsjednik Fahrudin Heco isključen je iz predsjedništva Federalnog saveza. Kako smo mogli čuti tokom današnje press konferencije ova, kao i sve druge odluke Federalnog sindikata su nelegalne jer im je mandat istekao 26. oktobra prošle godine.

Ipak, da ne bi došlo do zastoja u radu Sindikata bolnice Heco je podnio ostavku, a svoju borbu nastavlja pravnim putem.
„Prije nego je pokrenut disciplinski postupak, odnosno pokrenuo ga je, želim da istaknem to, predsjednik Federalnog sindikata, on je donio Odluku da isključi Heco Fahrudina iz predsjedništva Federalnog sindikata. Sve to ne bi bilo ništa neobično ni čudno da on ima te nadležnosti. Hoću da kažem da ove nadležnosti o isključenju članova predsjedništva ima jedino i isključivo Skupština, a to je Statut sindikata decidno i jasno propisao, dakle, zna se koji organ ima koje nadležnosti. U ovom konkretnom slučaju predsjednik Federalnog sinadikata nije mogao staviti se u ulogu Skupštine i donijeti takvu odluku”, kaže Irna Imamović, pravni zastupnik.  

Federalni sindikat je privatizovan od trenutnog predsjednika, tvrde naši sagovornici, i taj sindikat je postao svrha samo pojedincima.
„U takvim okolnostima moj je stav da sindikat ne treba da djeluje tamo u tom sindikatu, apsolutno u ovakvim okolnostima ne možemo tamo ostvarivati svoja prava to mi dozvoljava vrijeme koje iza nas da tvrdim odgovorno i jedna od opcija evo ja ću vam je i najaviti jedna od mogućnosti je da se ovaj sindikat izdvoji iz ove organizacije po ugledu na Sarajevski kanton koji je već izašao kao kanton cijeli i po ugledu na HNK koji ovih dana najavljuje izlazak iz unije ovog sindikata”, kaže Fahrudin Heco, bivši predsjendik Sindikata zdravstva Kantonalne bolnice Zenica.

Aktivnosti na dokazivanju nelegalnosti odluke o isključenju Hece iz predsjedništva Federalnog sindikata nastavlja advokatski tim.
„Drugi advokat radi pripremu tužbe, koji će osnov biti nisam siguran, da li će se ići u poništavanje odluka koje su oni donosili kako smo vam već rekli ili ćemo tražiti tu i krivičnu odgovornost ukoliko je advokat pronađe u smislu zloupotrebe položaja i tako nečeg sličnog ići ćemo svakako i u tom pravcu”, zaključuje Heco.
Ono što se neslužbeno priča iza kulisa jeste da je politika u sve ovo umiješala prste i da ovakve odluke kao u slučaju Fahrudina Hece imaju za cilj odstraniti nepodobne i neposlušne. Da li je to tako vrijeme će pokazati, jer prema tim špekulacijama vrlo brzo možemo očekivati masovniji bunt zdravstvenih radnika. (N.G.)