Profesorica engleskog jezika iz zeničke Prve gimnazije jedna od dvoje Fulbright stipendista sa Balkana

Ermina Švraka, profesorica engleskog jezika iz Prve gimnazije jedna je od dva predstavnika Bosne i Hercegovine i Balkana koja je proteklih sedam sedmica boravila kao Fulbright stipendista u Americi.

Na ovom događaju učestvovalo je 146 profesora iz cijelog svijeta, a misija je bila upoznavanje, razmjena mišljenja i znanja, upoznavanje američkog sistema obrazovanja, te edukacija na temu „Medijska pismenost i razvoj kritičkog mišljenja“. “Danas se puno priča o medijskoj pismenosti i kritičkom razmišljanju. Razlika u odnosu na naše škole jeste što je nastava usmjerena ka učenicima, profesor je više kao „skretničar“, a njihova djeca više se bave istraživačkim radom. Istina, imaju bolje uslove jer sve škole imaju računare i besplatan pristup internetu, a knjige uopšte ne nose”, priča Ermina Švraka.

Izabrani stipendisti boravili su u državi Wisconsin, a bili su raspoređeni na sedam univerziteta. Bogatstvo učešća na ovom događaju jeste razmjena iskustva i znanja. “Nadam se da ću ovo stečeno znanje imati priliku primjeniti u školi u kojoj radim. Za početak ću raditi manje projekte odnosno radionice sa nekoliko učenika, a kasnije ću to proširiti u zavisnosti od interesa učenika”, dodaje ova profesorica.

Prema njenom mišljenju, ovaj program još uvijek nije prepoznat u našoj zemlji, ali se nada da hoće u skorijoj budućnosti. “Ako ima volje ima i načina. Vjerujem da ću naći način da promovišem ono što sam radila i učila u Americi proteklih sedam sedmica. Moja želja je da i naši učenici jednog dana imaju iste uslove za napredovanje jer oni to zaslužuju”, dodala je na kraju Ermina Švraka, profesorica Engleskog jezika u Prvoj gimnaziji.    (B.D.)