Forum građana Zenice nizom aktivnosti obilježava 30. godišnjicu

Nizom aktivnosti, Forum građana Zenice obilježava 30 godina postojanja. Do sada su već relizovane određene aktivnosti, a program će biti zaokružen u narednih nekoliko dana.

Tribina „Govor-Razgovor-Dogovor – Društveno okupljanje i povezivanje“ će se održati u ponedjeljak, 28. novembra u Sali gradskog vijeća u 18 sati. Svečana Skupštin, održat će se 7. decembra u gradskom muzeju također u 18 sati nakon čega će biti otvorena i izložba slika koje ocrtavaju ono najznačajnije u radu ovog udruženja. Također, građanima će biti ponuđen i kalendar koji oslikava Zenicu u njenom punom sjaju.
„1992. godine osnivanjem Foruma građana Zenice naše sugrađanke i sugrađani osjetili su potrebu da se okupe i da na jedan novi način, a ustvari koristeći univerzalne civilizacijske principe demokratije pokušaju neke pozitivne promjene u gradu da ostvare. Taj koncept mi smo zadržali i evo nakon 30 gopdine djelovanja i smjene generacija i pojedinaca mi smo za svoj rad dobiklim plaketu Ze-do kantona i nagradu Grada Zenice. Sve ono što smo radili u osnovi ima jednu zajedničku crtu, a to je pozitivna promocija grada animiranje sugrađana i sugrađanki na zajedničkom djelovanju na poboljšanju kvaliteta života i prosperiteta“, kazao je Muhsin Ibrahimagić, predsjednik udruženja.
Do sada su na obilježavanju 30 godina postojanja realizovane razne aktivnosti. Konačna i završna aktivnost biće svečana Skupštine 7. decembra.
„Na toj svečanoj Skupštini uz to što ćemo malo pričati šta smo sve uradili mi ćemo se zahvaliti ljudima koji su sve ove godine radili u uduženju Forum građana, dodjeliti im određena priznanja, ali ne samo ljudima koji su radili u Forumu, nego ćemo dodjeliti određena priznanja i ljudima koji su svojim radom promovisali grad Zenicu u pozitivnom smislu, a isto tako i Bosnu i Hercegovinu, mi ne odvajamo Zenicu od Bosne i Hercegovine smatramo da smo sastavni dio toga“, kaže Vladimir Franjić, predsjednik Skupštine.
U sklopu obilježavanja jubileja 30 godina biće otvorena i izložba slika koje ocrtavaju ono najznačajnije u radu ovog udruženja autora Mirsada Mujkića i Mahira Beganovića.
„Imat ćemo izložbu multimedijalnu i fizičku sa svim aktivnostima proteklih 30 godina rada Foruma građana i ono što je najvažnije tu ćemo prikazati i neke projekte koje ćemo raditi u budućnosti“, istakao je Mahir Beganović, član Foruma građana Zenice.
Forum građana Zenice povodom 30 godina postojanja izdao je i afišu u kojoj je sublimirano sve ono što je obilježilo rad ovog udruženja u protekle tri decenije. (Ne.G.)