U Gradskoj upravi potpisani ugovori za dodjelu poticaja iz oblasti privrede

Potpisivanje ugovora između Grada Zenica i odabranih kandidata po Javnom pozivu za dodjelu podsticajnih sredstava namijenjenih za oblast privrede u 2022. godini na području Zenice potpisani su danas u Gradskoj upravi.

Ugovori su potpisani sa 28 aplikanata koji su ostvarili pravo na dodjelu bespovratnih podsticajnih sredstava u sklopu Mjere 1. Programa mjera za utrošak podsticajnih sredstava u oblasti privrede za 2022. godinu – Podsticaj za „ Moj prvi biznis u Gradu Zenica – START UP“. Gradska uprava osigurala je 138. 625,39 KM pomoći za 28 aplikanata, a maksimalan iznos podsticaja po Javnom pozivu je pet hiljada KM. U protekle četiri godine Grad Zenica je kroz Program mjera za utrošak podsticajnih sredstava namijenjenih za unapređenje privrede na području Grada dodijelio 550.937,81 KM za 130 korisnika odnosno novoregistrovanih START UP firmi.

“Ovo je peta godina kako mi raznim mjerama pokušavamo poticati omladinu da krene u privatne biznise. Do sada smo podijelili novac za 130 start up-a, a 119 je još uvijek aktivno odnosno radi i održava svoj biznis. Ovo nije jedini projekat kojim podržavamo male biznise. U izgradnji je nova zgarad koja će biti na raspolaganju besplatno onima koji žele razviti svoj biznis, nakon toga imaju na raspolaganju gradsko zemljište gdje mogu širiti svoje biznise a Grad Zenica je prvi grad koji ima beskamatni kredit za svoje privrednike. Cilj nam je da što više pomognemo i podstaknemo mlade ljude da se odluče i pokrenu svoj vlastiti biznis”, kazao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.