Saopštenje Kluba zastupnika SDP u Skupštini ZDK

Povodom dešavanja na Konstituirajućoj sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, Klub zastupnika SDP objavio je saopštenje koje prenosimo u cijelosti.

“Prema unaprijed pripremljenom scenariju, za koji smo imali informaciju da će se desiti, predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić, u saradnji sa sekretarom Skupštine Ibrahimom Avdagićem je suprotno članu 74.a Poslovnika Skupštine Zeničko-dobojskog kantona prekinuo sjednicu, iako za to nije imao ovlasti. Članom 74.a Poslovnika je jasno propisano da sjednicu Skupštine može samo prekinuti većina zastupnika. Kao razlog za prekid sjednice Predsjedavajući navodi da Klub Bošnjaka nije dostavio prijedlog za rukovodstvo Skupštine. Naime, SDA je opstruirala izbor kandidata za  rukovodstvo Skupštine, te nije predložila nijedno ime za isto.

Pitamo, da li se ovako brane interesi Bošnjaka?

Nepredlaganjem kandidata za rukovodstvo Skupštine direktno je prekršen član 32. Ustava i član 10. Poslovnika Zeničko-Dobojskog kantona.

Predsjedavajući Skupštine nije dopustio poslaničku intervenciju zastupnicima SDP, nego prekinuo sjednicu i naprasno napustio skupštinsku salu zajedno sa sekretarom i 17 zastupnika.

Također, ni Komisiji za izbor i imenovanje nije dopušteno da razmotri pitanje izbora rukovodstva Skupštine, iako je to njena obaveza.

Jasno definisana većina od 18 zastupnika je nastavila sjednicu Skupštine, te uz poštivanje svih procedura, izabrala rukovodstvo Skupštine. Nakon toga je sjednica prekinuta.

Scenarij koji smo juče gledali je isti onaj koji SDA sa svojim partnerima primjenjuje na svim nivoima vlasti gdje treba otići u opoziciju. Opstruiranjem i blokadama nastoji se spriječiti konstituisanje nove vlasti, iza koje stoji jasno definisana većina od 18 zastupnika,a sve u cilju zadržavanja pozicija u vlasti.

Očigledno je da su interesi stranke i stranačkih pozicija ispred interesa građana Zeničko-dobojskog kantona.

Posebno zabrinjava ponašanje sekretara Skupštine, kao državnog službenika, koji se evidentno nalazi u službi politike SDA. Klub zastupnika SDP će tražiti disciplinsku odgovornost za djelovanje istog, te podnijeti krivičnu prijavu.

O jučerašnjim dešavanjma u Skupštini informisat ćemo sve relevantne institucije, te tražiti njihovu reakciju.

Napominjemo da izbor delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH treba biti završen do 02.12.2022.godine. Da li navedene blokade imaju za cilj da spriječe izbor istih, da onemoguće konstituisanje vlasti i na višim nivoima, ubrzo ćemo vidjeti”, pišu iz Kluba zastupnika SDP BiH u Skupštini ZDK.