Grad Zenica će još jednom deblokirati račun RMU Zenica

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je danas održao radni sastanak s predsjednikom Sindikata Zavisnog društva Rudnik mrkog uglja „Zenica“ d.o.o. Zenica Elvedinom Avdićem, sekretarom Sindikata Nezirom Hećimovićem i članom Sindikata Nedžadom Durakovićem.

Glavna tema razgovora bila je blokada transakcijskog računa RMU Zenica te mogućnost deblokade istog.

Žao mi je što ste kao moji sugrađani dovedeni u situaciju da vam se ne mogu isplatiti plate i naknade plata za oktobar 2022. godine. Zbog izuzetnog poštovanja prvenstveno prema vama, vašem trudu i težini posla koji obavljate i ovaj put, kao uostalom i mnogo puta ranije sam dao nalog Gradskom pravobranilaštvu Zenica da sudu uputi zahtjev da se povuče blokada računa do 20. decembra ove godine, a kako je i RMU Zenica tražio“, istakao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Gradonačelnik Kasumović je ponovo izrazio volju i spremnost da se s Upravom JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i Zavisnog društva Rudnik mrkog uglja „Zenica“ d.o.o. Zenica otvore razgovori o oprostu duga RMU Zenica od strane Grada Zenica.

Takvu odluku može donijeti Gradskog vijeće Zenice. U tom slučaju jedini uslov Grada Zenica i mene kao Gradonačelnika bi bio da se taj novac podijeli našim rudarima“, zaključio je gradonačelnik.