Počela konstituirajuća sjednica 9. saziva Skupštine ZDK

Svih 35. izabranih zastupnika devetog saziva Skupštine Zeničko-dogojkog kantona preuzelo je certifikate od Suada Arnautovića predsjednika CIK-a čime je formiran novi saziv Skupštine ZDK.

Nakon toga uslijedila je pauza od 45 minuta kako bi se formirali klubovi Bošnjaka, Hrvata i Srba. Nakon toga izvršit će se izbor Komisije za izbor i imenovanje, te predsjedavajući novog saziva i njegovi zamjenici. Prema najavi dosadašnjeg predsjedavajućeg Skupštine izbog delegata za Doma naroda parlamenta FBiH danas neće biti održan. U novom sazivu Skupštine 24 delegata dolaze iz reda Bošnjaka, devet izreda Hrvata i dva iz reda Srba.

Predsjedavajući Skupštine iz osmog saziva Ćazim Huskić koji je vodio i konstituirajuću sjednicu devetog saziva prekinuo je sjednicu nakon izbora dva člana za predsjedavajućeg odnoso zamjenika predsjedavajućeg Skupštine. U obrazloženju je naveo da klub Bošnjaka nije usaglasio stav o kandidatu i da nema uslova za nastavak sjednice. Iako su pojedini zastupnici tražili Poslovničku intervenciju, Huskić to nije dozvolio, te je 17 zastupnika napustilo Skupštinsku salu. U sali je ostalo18 zastupnika šestorke koji su zatražili od sekretara da se vrati kako bi se sjednica mogla održati do kraja. Iz većine su naglasili da je prekršen Poslovnik, te da jedino Skupština glasanjem može prekinuti sjednicu. (N.G.)