Duvnjak: Više sredstava za ZDK po osnovu izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda

Predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda i član Kolegija Doma naroda Parlamenta FBiH i dosadašnji zastupnik Skupštine Zeničko dobojskog kantona, Jasmin Duvnjak, danas je u sjedištu institucija ZDK u Zenici održao pres konferenciju na kojoj je detaljnije govorio o predloženim izmjenama Zakona o policijskim službenicima FBiH te inicijativi za donošenje Zakona o sportskim klubovima od posebnog društvenog interesa.

Dao je i odgovore na brojna novinarska pitanja vezana za dguge prijedloge i inicijative na federalnom nivou.

“Kao predlagač Zakona o izmjenama Zakona o policijskim službenicima FBiH želio sam riješiti diskriminaciju koja se odnosi na penzionisanje policijskih službenika. Suština izmjena je u zadnjem dijelu Zakona da se riječ policijski službenik zamijeni riječima zaposlenik MUP-a ili nekih drugih agencija u FBiH ili kantonima. Smatram da je diskriminacija u slučajevima gdje su ljudi 20 i više godina bili policijski službenici i zbog povrede budu raspoređeni na druge poslove i time gube pravo ostvarenja penzija kao policijski službenik”, ukazao je Duvnjak.

Suština druge inicijative je da se na nivou ZDK donese propis kojim će se definisati sportski klubovi i pozicija sportskih klubova od posebnog društvenog interesa i značaja, konkretno za ZDK.

“Nažalost, sport nije prepoznat ni u Ustavu države,niti entiteta Federacije BIH,kao  u dijelu Ustava Federacije koji govori o nadležnostima kantona, te se spominje u ustavima nekih kantona. Potrebno je donijeti propis koji bi definisao kriterije koji su to sportski klubovi od interesa za ZDK i to bi bio značajan korak ka poboljšanju stanja u oblasti sporta”, smatra Duvnjak.

Kao primjere sportskih kolektiva koje bi prepoznao budući propis, u smislu značaja i ostvarenih rezultata u višedecenijskom periodu,bivše zajedničke države,kao i samostalne i nezavisne BiH,naveo je NK Čelik,RK Krivaju Zavidovići i Bosnu Visoko,kao i kakanjski odbojkaški klubovi.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o trenutnom statusu izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda, Duvnjak je podsjetio da primjena treba da počne od 1. januara naredne godine.

“Neke općine u Kantonu Sarajevo u znak protivljenja podnijele su apelaciju,podsjeća Duvnjak te ističe da bi ZDK po osnovu izmjena Zakona trebala iduće godine više dobiti između 20 i 30 miliona maraka. U periodu narednih 6 -7 godina ZDK bi trebao dobiti dodatna sredstva po osnovu izmjena Zakona o pripadnosti javnih Prihoda koja se procjenjuju na nivo trenutnog godišnjeg budžeta. Ta uvećana sredstva bi se,između ostalog, mogla opredijeliti za jačanje sporta, koji, po mom mišljenju,na godišnjem nivou trebaju biti veća dva do tri puta u odnosu na trenutni iznos”, kazao je Duvnjak. (Š.B.)