Završen NoticaFest posvećen profesorici Melihi Salčinović

Muzički vrtić „Notica“ bio je organizator četverodnevnog festivala koji je bio posvećen prije dvije godine preminuloj profesorici muzičke škole Melihi Salčinović. U Ričmond parku sinoć je održana završna manifestacija, odnosno koncert na kojem su nastupili od najmlađih do onih najiskusnijih u svijetu muzike.

„Imali smo četiri događaja NoticaFesta. Prvi je bio promocija Vježbanke Ade Klobodanovića, zatim, zajednički koncert Osnovne, Srednje muzičke škole i Notice. Melihina kćerka je imala promociju jedne male Početnice koja je nama vrlo važna zbog te vrtićke grupe za koju nema te vrste literature i ovo večeras je kruna ove manifestacije, koncert pod nazivom „Ljubav“, jer je Melihina ljubav bila neizmjerna. Večeras nastupaju maleni iz raznih vrtića, tu je Kamerni simfonijski orkestar, Art Sonore naš zenički hor i maestro Said Jusić, te nekoliko solista, Bartolomej Stanković, Emina Bajtarević, Hana Talić i naše drage dirigentice Nerma Alić-Mulabegović, Tanisa Cikotić i Amna Huseinagić“, kazala nam je Lejla Alajbegović-Šećerović, koordinator muzičkog vrtića Notica.

Profesorica Meliha Salčinović je bila omiljena u društvu, tako da je ovaj koncert bio ispunjen emocijama.

„Svi ovi ljudi koji su tu večeras na sceni, svi su je poznavali i bili su joj prijatelji. Ovdje se tačno vidi koliko je ta žena zaslužila sve ovo i koliko je svi mi ovdje volimo tako da emocije su tu, stoje već danima jer smo ovo zaista pripremali dugo i nadam se da ćemo ovo nekako završiti veselo jer je ona takva i bila i mislim da bi nas potakla da ovo ide u tom smjeru, veselja, radosti i šarenih boja jer je ona takva bila“, kazala je naša sagovornica.

Prošle godine, godišnjica smrti profesorice Melihe Salčinović obilježena je mnogo intimnije nego što je to slučaj ove godine.

„Mi smo mislili da ovo postane tradicionalna manifestacija, sad u kom obliku, svake godine ćemo pokušati nešto drugačije uraditi. U svakom slučaju ovo smo sad uvezali zbog naših početnica da to bude cjelokupni doživljaj, a za sljedeće godine ćemo svakako planirati još dodatnih aktivnosti“, zaključila je Lejla Alajbegović-Šećerović, koorodinator muzičkog vrtića Notica.

Podsjetimo, profesorica i bivša direktorica Srednje muzičke škole, te vijećnica u Gradskom vijeću Zenica Meliha Salčinović preminula je prije dvije godine.
(tekst i foto: Nedžad Glibo)